De baby 22 jun 2017 Soraya Vogelaar

Onderzoek zegt: dit is waarom de ene tweeling bij de geboorte kleiner is dan de ander

Ben je zwanger van een eeneiige tweeling? Verwacht later maar genoeg vragen over wie nou wie is. Toch kan het dat de ene baby bij de geboorte net iets kleiner is dan de ander. Daar is dankzij een nieuw onderzoek nu een verklaring voor.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van Boston Children’s Hospital. Dit is de eerste keer dat er een wetenschappelijke connectie is ontdekt tussen hoe groot een baby bij de geboorte is en zuurstoftransport in de placenta.

Door te kijken naar eeneiige tweelingen, konden de onderzoekers verschillen in genetische factoren wegstrepen. Er is specifiek gelet op de zwangerschappen waarbij de ene baby minder groeide dan de ander. Hoewel eeneiige tweelingen ook de placenta delen, is deze gesplitst in twee aparte delen. Elke baby heeft dus zijn eigen plekje. Maar dit zorgt er volgens het onderzoek ook voor dat een kant van de placenta net wat gezonder kan zijn dan de andere.

LEES OOK: De bijzondere dingen die je te horen krijgt als je zwanger bent van een tweeling of meerling

Zuurstofopname

Ze bestudeerden hiervoor zeven vrouwen die op dat moment zwanger waren van eeneiige tweelingen. Dit gebeurde tot en met het moment dat de tweelingen geboren waren. In de periode tussen de 29 en 34 weken van de zwangerschap werd de zuurstofopname van de moms to be onderzocht. Hiervoor moesten ze 10 minuten pure zuurstof inhaleren. Ondertussen bekeek het team hoelang het duurde voordat er een maximale zuurstofconcentratie in de placenta bereikt was. Vervolgens keken ze ook naar hoelang het duurde voor de zuurstof via de navelstreng door de foetus werd opgenomen. Wat bleek? De baby waarbij het langer duurde voordat de zuurstof de baby bereikte, bleek uiteindelijk kleiner te zijn.

Meer onderzoek

Nu de onderzoekers dit weten, willen ze aanvullend onderzoek gaan doen. Onderzoeker Ellen Grant: ‘De volgende stap is om te gaan kijken wat de verschillen in zuurstoftransport in de placenta veroorzaakt. Daarbij willen we een vaste ondergrens vaststellen. Zo kunnen we ook gaan kijken naar hoe we behandelingen met zuurstoftransport kunnen verbeteren.’

Wauw.. deze vader brengt zijn tweeling zelf ter wereld en de beelden zijn prachtig.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan even op Facebook, zo blijf je op de hoogte.

Scientific Reports

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: dit is waarom de ene tweeling bij de geboorte kleiner is dan de ander
Sluiten