De mama 8 jun 2018 Marleen Staal

Waarom een ná de geboorteplan niet eens zo’n gek idee is

Of je bevalling nou beter is voorbereid dan het huwelijk van Meghan en Harry, ook ná de bevalling is het handig om een plan de campagne te hebben. Een ná de geboorteplan. Want je leven staat al genoeg op z’n kop van alle nieuwe dingen die op je afkomen.

Hoewel je nu alleen nog maar kan fantaseren over hoe je leven eruit ziet als de kleine er is, heb je waarschijnlijk al wel ideeën over hoe je het wil aanpakken. Jij gaat misschien minder werken en je lief neemt bijvoorbeeld de avondzorg op zich. En hoe zit het met het huishouden?

LEES OOK:Good to know: hoe schrijf je een geboorteplan? (met voorbeeld!)

Ná de geboorteplan

Om deze nieuwe levensfase zo soepeltjes mogelijk te laten verlopen, is het goed om al deze wensen op te schrijven en te bespreken met je partner zodat jullie weten waar jullie aan toe zijn. Of je nu snel weer full time gaat werken na de bevalling of voorlopig thuisblijfmoeder blijft.

Voor je het weet val je misschien in stereotiepe rolpatronen waar je helemaal niet in wilt zitten. Of juist wel, maar je hier niet aan toekomt door alles wat er op je af komt. Door van tevoren af te spreken wat de verdeling gaat zijn, kun je je beter aanpassen aan je nieuwe ritme.

Dat kleine beetje zekerheid van een goede planning kan je redder in nood zijn tijdens de eerste hectische weken. Niet alles kun je plannen, maar in een redelijk goed georganiseerd nest kun jij als moedereend goed rusten en genieten van je nieuwe leven.

Verdeel het huishouden

Maak voor de baby er is een lijst van alle huishoudelijke taakjes. Van kleine zaken als de vuilniszak vervangen tot taakjes van het niveau ‘daar denk je pas aan als het te laat is’ zoals het bed verschonen. Verdeel het huishouden in tweeën en kijk vooral wat voor jullie haalbaar is in combinatie met werk.

Wat de verzorging voor de baby betreft, probeer ook hier zoveel mogelijk het samen te doen. Zo voorkom je dat jij als enige weet wat te doen als de baby niet stopt met huilen of je partner als enige weet wanneer er weer nieuwe luiers nodig zijn.

Organiseren kun je leren

Een gepland leven klinkt heel burgerlijk, maar in de eerste maanden is de stabiliteit van een goede planning juist erg fijn. Zorg dat er ver van tevoren een vaste plek is voor alle babyspulletjes en eet als le bebe er eenmaal is zoveel mogelijk op vaste tijden. Dit zorgt er niet alleen voor dat jij en je partner elkaar goed kunnen afwisselen in het takenpakket, maar dat je alles ook makkelijk kan overdragen op een eventuele oppas of oma.

En: hoe minder spullen je hebt, deze te georganiseerder je je voelt. Dat zestiende speentje is echt niet nodig en die oude tijdschriften kunnen misschien wel eens weg. Net zoals dat die berg jassen aan de kapstok eens goed doorgezocht kunnen worden. Doe weg wat je kan missen.

LEES OOK:9 waardevolle feiten die je wilt weten voordat je gaat bevallen

Me time management

In het laatste trimester wordt je misschien lichtelijk paranoia van je nieuwe levensmotto ‘rustig aan doen’, als de baby er eenmaal is, wil je niets liever dan af en toe ook eens me time.

Laat dat ‘af en toe’ maar weg, elke dag is het belangrijk om wat tijd voor jezelf te hebben. Wees niet bang dit op te eisen en wees duidelijk naar je partner. Zo voel je je lekkerder in je vel, ben je meer ontspannen en kan je gezin hier uiteindelijk ook van profiteren.

Wees specifiek: elke avond tussen zeven en acht kijk jij je serie, ga je hardlopen of gooi jij je online winkelwagentje vol. Wat je ook maar ontspant, doe het en plan er de tijd voor in.

Scary Mommy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom een ná de geboorteplan niet eens zo’n gek idee is
Sluiten