De mama 20 jul 2018 Marleen Staal

Waarom Donna uit Mamma Mia aan onze eigen moeder doet denken

‘Mamma mia, here we go again!’ Dat denk je als je moeder misschien wel honderd keer op een dag. Hoe houd je het vol? Gelukkig zijn vele moeders ons voorgegaan en weten we: het komt vanzelf goed. Kijk maar naar Donna, de oermoeder der moeders. En die stiekem een beetje lijkt op onze eigen mams.

Mamma mia

Zonder man én zwanger op een Grieks eiland een hotel opzetten. Pff, wij zouden voor minder even een minuutje op de bank gaan liggen. Donna doet het allemaal met haar handen in de tuinbroekzakken. En net zoals bij onze eigen moeder vragen we ons soms af: hoe heeft ze het allemaal klaargespeeld?

Borst(en) vooruit, heb schijt aan wat anderen van je vinden en the winner takes it all!

LEES OOK: 6x hoe een ‘wilde’ studentenperiode mij heeft voorbereid op het moederschap

De liefde voor je kind is écht onvoorwaardelijk

Elke moeder is uniek en de beste, maar die van jou? Die houdt van je no matter what. Oké, welke moeder eigenlijk niet? Donna heeft alles over voor haar krullenbol. Al moet er met een ezel een berg worden beklommen om te kunnen trouwen. Doet je een beetje denken aan je eigen moeder. Als er vlechtjes moesten komen, zat ze drie uur met haar handen in je haar. Wilde je per se een T-shirt aan, dan zat -ie al in de was voor je had geroepen.

Het maakt niet uit wat, alles heb je over voor je kind. De liefde die Donna heeft voor haar dochter, dat voel je tot in je botten van je eigen moeke. Onder moedervleugels kun je prima tot rust komen, hoe oud je ook bent, want mama? Die regelt het wel.

Werk hard, geniet nog harder

Over regelen gesproken. Hard werken is je met de paplepel gegoten. Wie je die lepel voerde? Precies, je moeder. Net zoals Donna is stilzitten er bij jouw moeder niet bij. Ga maar na, als je je verveelde riep je moeder altijd wel terug ‘of je geen huiswerk had’.

Dat gezegd hebbende wist vooral je moeder vroeger als geen ander hoe ze moest genieten. Als het werk gedaan was, het huis schoon en de mondjes gevoed, vond je je moeder helemaal gelukkig met een koude ijsthee in de tuin. Genieten van de kleine dingen. Daar is Donna ook zo goed in. “Something good in everything I see.”

LEES OOK: 21x prachtige foto’s van moeders die hun dochters helpen bevallen

Je hoeft niet te worden zoals je eigen ouders

De moeder van Donna? Die is niet in beeld. Ze doet het op eigen houtje en waarom ook niet? Jij bepaalt wat voor ouder je bent voor je kind. Jouw moeder hield er vroeger vast en zeker ook haar eigen regels op na. Wat stiekem best fijn was, want wat je thuis of bij oma niet mocht, kon wel bij de ander.

Eigenlijk leerde jouw moeder je dat door zelf te leren en te ontdekken, je erachter komt wie je bent. En dat je nooit hoeft te worden wat anderen van je verwachten. Donna trok zich ook niks van haar moeder en jouw mams? Die gaat ook haar eigen gang. Hadden wij maar al die leeftijd bereikt waarop het niet uitmaakt wat anderen vinden. Een filtertje dat alle moeders standaard over zich heen krijgen als ze ouder worden, lijkt het wel.

Je hebt het lot in je eigen handen

Of je kind nu van drie verschillende vaders kan zijn zoals bij Donna het geval is of je lekker steady in een eensgezinswoning woont met je net zo’n steady man, je lot bepaal je zelf. Je moeder is misschien de burgerlijkheid zelve en Donna alles behalve, maar daar hangt je geluk niet vanaf.

Voor jezelf opkomen, zei je moeder vroeger. En doen wat jou gelukkig maakt. Met deze moederlijke wijsheid en het voorbeeld van Donna zouden we eigenlijk eens wat vaker voor onszelf moeten kiezen. Want je leeft maar één keer.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom Donna uit Mamma Mia aan onze eigen moeder doet denken
Sluiten