De mama 12 jun 2018 Marleen Staal

Waarom deze doula de term ‘keizersnede’ vervangt door ‘buikbevalling’

“Waarom laat mijn lichaam me in de steek?” Misschien heb je het wel gedacht tijdens jouw keizersnede of ben je op dit moment erg bang dat jouw bevalling niet eindigt zoals je misschien had gehoopt. De manier waarop we naar keizersnedes kijken en hier mee omgaan, moet veranderen, vindt doula Flor Cruz.

Negen maanden lang visualiseer je hoe jouw bevalling zal verlopen, van een uitgebreid geboorteplan tot het klaarzetten van een vluchtkoffer: alles is op orde. Als op het laatste moment de plannen tóch nog moeten worden gewijzigd, kan dit voelen als falen voor sommige moeders. Zeker als je hier niet op voorbereid bent. Doula Flor Cruz heeft al veel vrouwen op het kraambed voorbij zien komen, die uiteindelijk een keizersnede nodig hadden.

Een keizersnede

Als een keizersnede niet je eerste keus is om jouw baby op de wereld te brengen, kan dit mentaal erg moeilijk zijn als dit toch de enige optie is. Vanwege de gezondheid van jou en je kind bijvoorbeeld. Sommige moeders ervaren dit als een verlies van het gevecht en vinden dit lastig om te accepteren.

“Waarom lukt het mijn lijf niet?”, “Hoe had ik het beter kunnen doen?” en meer van dit soort vragen hoort Flor regelmatig door de kraamkamer vliegen. En zeggen de moeders het niet, dan hoort de doula ze het wel denken, omdat ze zich te erg schamen die gedachten écht uit te spreken.

Onnodig lijden, vindt Cruz. Zelf heeft de doula ook een keizersnede ervaren bij haar tweede kind. “Ik voelde me machteloos, het voelde helemaal niet alsof ik aan het bevallen was. Ik was gewoon aan het wachten tot iemand anders mijn baby uit mijn lichaam haalde.”

Controle uit handen

Omdat er heel wat bij een keizersnede komt kijken, voelt het voor sommige moeders alsof ze de controle uit handen moeten geven en zelf geen invloed meer hebben op de bevalling. Tel daar de vele vreemde hoofden, het felle tl-licht, de piepende apparaten in de operatiekamer bij op en de geboorte kan een extra emotionele en psychisch zware ervaring worden.

Daarom vindt doula Cruz het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Al jaren was ze op zoek naar een manier om moeders in deze situatie hun power terug te geven bij een keizersnede, toen ze de term ‘belly birth’, oftewel een buikbevalling, tegenkwam.

Ze vond dit zo’n positieve benaming om naar deze manier van bevallen te verwijzen, dat ze hem sindsdien altijd zelf gebruikt. “We weten dat woorden krachtig kunnen zijn en heel lang kunnen blijven hangen. Vooral door de manier waarop we onze woorden gebruiken. Dus als je de woorden verandert, verander je de mindset. En als die verandert, dan verandert de hele ervaring voor de moeder. Het werkt als een kettingreactie.”

Andere focus

“Door het een keizersnede te noemen, focus je je meer op de chirurgische kant van het verhaal; de snede. Maar we vieren daarmee helemaal niet het heugelijke feit dat er leven op aarde wordt gebracht. De vreugde van een nieuw kind. De term ‘een buikbevalling’ omvat gelijk zo veel meer. Het herinnert iedereen eraan dat er iemand is geboren, niet geopereerd.”

Crux zet moeders die een buikbevalling nog eens extra in het zonnetje op haar Instagram-pagina, waar ze schrijft:

This is birth, too.
This takes courage, too.
This takes bravery, too.
This takes sacrifice, too.
This takes love, too.
This takes power, too.
This takes strength, too.

En daar zijn wij het helemaal mee eens!

Mothering

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom deze doula de term ‘keizersnede’ vervangt door ‘buikbevalling’
Sluiten