Waarom de eerste 1000 dagen van je kind het belangrijkst zijn

In de eerste duizend dagen van het leven van een kind vindt de meeste ontwikkeling plaats. Dit geldt fysiek, mentaal, maar ook op sociaal en emotioneel vlak. Zo blijkt uit onderzoek.

Die eerste dagen zijn dus belangrijker dan je misschien altijd hebt gedacht. Uit onderzoek van TNO blijkt dat kinderen voor zeven tot tien procent gevormd worden door de eerste jaren van hun leven. Alle aspecten (fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal) zijn met elkaar verbonden en versterken elkaar. Zo is de gezondheid van een kind niet alleen afhankelijk van het eten dat hij of zij krijgt, maar net zo veel van de sociale vaardigheden die ze meekrijgen.

LEES OOK: Nieuwe mama’s, zo gaat het eerste jaar met de baby eruit zien

Eerste duizend dagen

Vooral de eerste duizend dagen zijn belangrijk. Het gaat dan om de eerste maand van de zwangerschap tot dat een kind twee jaar is. Tijdens deze eerste jaren zijn kinderen net een spons: ze zuigen alle prikkels om zich heen op. Dus ook de negatieve. Niet zo gek dus, dat de hersens van kinderen in deze dagen gemiddeld een gram per dag zwaarder worden. Dat betekent dat kinderen ook heel gevoelig zijn voor de emoties en gedragingen van de ouders. Stress, een gebrek aan aandacht en zelfs stress tijdens je zwangerschap kan leiden tot psychische klachten bij je kind na de geboorte.

Gevarieerd eetpatroon

Naast een fijne leefomgeving in de eerste levensjaren is gezonde voeding essentieel. Veel calcium, ijzer en vitamine D. Door een zo gevarieerd mogelijk eetpatroon leert je kind al snel verschillende smaken kennen, en op latere leeftijd ook meer verschillende soorten groente en fruit eten. Dus wat jij tijdens de zwangerschap eet, heeft een effect op later.

Als je zeer betrokken bent bij de ontwikkeling van je kind, zal hij of zij later zelfverzekerder in het leven staan, dan wanneer je minder betrokken bent. Het gezegde ‘een goed begin is het halve werk’ gaat in dit geval dus absoluut op.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan op Facebook, zo blijf je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom de eerste 1000 dagen van je kind het belangrijkst zijn
Sluiten