Zwanger 7 okt 2017 Susan Dalstra

Vrouw schrijft vurig bericht over zwangerschapsverlof dat iedereen zou moeten lezen

Gek genoeg zijn er nog steeds mensen die denken dat een zwangerschapsverlof betekent dat je weken lang een beetje keuvelt met je baby terwijl je uren achtereen series binget, je nagels laat doen en cappuccino’s drinkt met je vriendinnen. Deze moeder maakt voor eens en altijd duidelijk dat verlof niks te maken heeft met vakantie. 

De zwangere vrouw in kwestie is pas met Kerst uitgerekend, maar merkt nu al dat haar collega’s doen alsof haar zwangerschapsverlof een luxe is. Ze besloot haar frustraties te delen en legt voor eens en altijd uit waarom dat niét het geval is.

Een gunst bewijzen

‘Het is grappig dat omdat een zwangerschap iets is wat je vrijwillig ondergaat, het niet door dezelfde lens wordt gezien als iedere andere medische aandoening. Ik moest op mijn werk vragen om concessies vanwege wat complicaties rondom de zwangerschap en tot mijn verwarring wordt daar mee omgegaan alsof ze mij een gunst bewijzen’, begint ze haar relaas.

LEES OOK: Handig! Zo bereken je je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Peetouders

Ze kon bijvoorbeeld niet mee op een werktrip en besloot daarom andere oplossingen te zoeken en zoveel mogelijk gaten op te vullen. In ruil voor die aanpassingen krijgt ze opmerkingen van collega’s die vinden dat ze nu wel de peetouders van het kind moeten worden of dat hun baby naar hen wordt vernoemd.

‘Kun je je voorstellen dat als je een serieuze medische aandoening hebt – zoals een tumor of een zware infectie – en je een werktrip afwijst omdat je je niet goed voelt, het wordt afgedaan als een persoonlijke gunst om je niet te laten gaan?’

Operatie

En dan zijn er ook nog de collega’s die niet begrijpen waarom ze twee maanden met zwangerschapsverlof gaat. ‘Omdat shit moet helen en dat tijd kost? Wat als je arts zegt dat je twee weken vrij moet nemen na een operatie en mensen vragen waarom dat twee maanden moet duren?’

Ze is dan ook geenszins van plan haar kind naar een collega te vernoemen. ‘We hebben al een naam gekozen en ik denk ook niet dat we aan peetouders doen, dus mensen moeten maar gewoon fatsoenlijke collega’s zijn.’ Amen.

En nu we toch bezig zijn… deze uitspraken wil je niét horen tijdens je zwangerschapsverlof.

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Vrouw schrijft vurig bericht over zwangerschapsverlof dat iedereen zou moeten lezen
Sluiten