Zwanger 31 mrt 2018 Soraya Vogelaar

De vruchtwaterpunctie: alles wat je wilt weten over deze test

Met een vruchtwaterpunctie wordt bij een ongeboren baby op aangeboren afwijkingen gezocht. Tijdens het onderzoek worden cellen in het vruchtwater getest op afwijkingen die bijvoorbeeld het Syndroom van Down kunnen betekenen.

Een vruchtwaterpunctie: zo gaat het in z’n werk

Vanaf 15 weken zwangerschap kan het vruchtwater worden onderzocht. Met een naald wordt via de buik een beetje vruchtwater weggezogen. Hiervoor wordt eerst een echo gedaan om te bepalen waar er het liefst geprikt kan worden. De test kent twee vormen: de snelle aneuploidie-test en het klassieke chromosoomonderzoek. Na de punctie kun je een dag of twee last hebben van een trekkerig gevoel.

Het klassieke chromosoomonderzoek

Bij deze vorm van onderzoek worden de cellen in het vruchtwater op kweek gezet in een laboratorium. Na het kweken wordt het aantal cellen en de vorm bestudeerd. Als hieruit afwijkingen blijken, heeft een kindje zeker een chromosoomafwijking.

De Aneuploidie-test

De aneuploidie-test wordt vaak gedaan als er een verhoogde kans is dat een kindje het syndroom van Down, syndroom van Edwards (trisomie 18) of syndroom van Patau heeft. Dit blijkt na de combinatietest. Tijdens de aneuploidie-test wordt alleen het aantal van de chromosomen 13, 18, 21 en de X en Y onderzocht. Het is hierbij niet nodig om de cellen te kweken. Hierdoor is de uitslag ook sneller bekend: binnen drie dagen tot een week.

LEES OOK: Tijdens de Papaklas leren vaders alles over baby’s onder het genot van een biertje

Voordelen en nadelen vruchtwaterpunctie

Deze test is de meest betrouwbare prenatale screening. De punctie kan vrijwel 100% aantonen of je baby een aangeboren chromosoomafwijking heeft.

Het nadeel van de vruchtwaterpunctie is dat er kans van 0,3% is op een miskraam door het onderzoek. Dit is vooralsnog wel kleiner dan bij een vlokkentest; daarbij is de kans 0,5%. Bij de NIPT-test is er geen kans op een miskraam, maar deze kan wel pas later gedaan worden.

LEES OOK: Deze foto’s van zwangere vrouwen geven je gegarandeerd de slappe lach

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is vaak binnen drie weken binnen. Het kan soms voorkomen dat het onderzoek niet lukt. Dan moet er opnieuw vruchtwater afgenomen worden.

Vruchtwaterpunctie vergoeding zorgverzekeraar

ALs er een ‘positieve’ uitslag uit de punctie komt, wordt het onderzoek vergoed vanuit de basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars betekent dit dat er eerst nog aanspraak wordt gemaakt op het eigen risico. Neem voor de zekerheid altijd contact op met jouw zorgverzekeraar over de voorwaarden.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De vruchtwaterpunctie: alles wat je wilt weten over deze test
Sluiten