De papa 15 jul 2017 Soraya Vogelaar

Mannen, dit is hoe een rumoerige slaapkamer invloed kan hebben op je vruchtbaarheid

Slaap jij in een rumoerige kamer aan de straatkant? Of hoor je altijd het geluid van de airconditioner vanuit je slaapkamer? Naast dat het lastig slapen kan zijn, kan het ook andere effecten met zich meebrengen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de hoeveelheid lawaai waaraan je ‘s nachts wordt blootgesteld, invloed heeft op je vruchtbaarheid.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Seoul onder leiding van Dr. Jin-Young Min. Het is gepubliceerd in Environmental Pollution. Zijn researchgroep onderzocht of langdurig ‘s nachts blootgesteld worden aan lawaai, invloed heeft op de vruchtbaarheid van mannen. Hiervoor werden gegevens van 206,492 mannen tussen de 20 en 59 jaar bestudeerd. De onderzoekers keken naar de hoeveelheid lawaai waaraan de mannen blootgesteld werden en hun postcode.

55 decibel

Het onderzoek duurde in totaal acht jaar (van 2006 tot 2013), 3.293 mannen uit de groep kregen in die periode de diagnosis dat ze onvruchtbaar waren. Uit de data-analyse bleek dat het bij deze mannen waarschijnlijker was dat ze ‘s nachts waren blootgesteld aan lawaai dat boven de 55 decibel lag. Dit is ongeveer net zo luid als een straat in een woonwijk of een air conditioner.

LEES OOK: Onderzoek zegt: de biologische klok tikt ook voor mannen en hun vruchtbaarheid

Voorzichtig

Dr Min en zijn team kwamen er via eerdere onderzoeken al achter dat lawaai invloed had op de vruchtbaarheid bij mannetjes dieren. Maar met dit data-onderzoek is het dus ook vastgesteld voor mannen. Toch is het team voorzichtig met hun analyse. Zo kunnen ze niet met zekerheid zeggen waarom lawaai een negatief effect heeft.

Dit komt doordat ze alleen data gegevens gebruikt hebben, en de mannen niet fysiek onderzocht of face to face geïnterviewd hebben.’Het is gevaarlijk om wat we weten over de oorzaken en gevolgen uit het onderzoek onder dieren, gelijk te trekken met de mannen. We zullen dus verder onderzoek moeten doen naar het effect van lawaai op de vruchtbaarheid van mensen.’ zo concluderen de onderzoekers in hun rapport.

Woon je in de stad of is het wat gehorig in je slaapkamer? Met deze tips geef je je vruchtbaarheid hoe dan ook een boost.

Niets meer missen? Like ons dan op Facebook.

Science Direct

Reageer op artikel:
Mannen, dit is hoe een rumoerige slaapkamer invloed kan hebben op je vruchtbaarheid
Sluiten