De invloed van je leeftijd op je vruchtbaarheid

Een baby neem je niet, maar krijg je. Als je geluk hebt tenminste. Zwanger worden is nou eenmaal niet te plannen. Wel kan je leeftijd een voordeel of juist een nadeel zijn als het gaat om de kans om een zwangerschap. Want hoe oud je bent, kan invloed hebben op je vruchtbaarheid.

In Nederland zijn vrouwen gemiddeld 29 jaar als ze een eerste kind krijgen. Hoogopgeleide vrouwen zelfs 33 jaar. Dit levert ons een plek bovenaan de lijst ‘oudste moeders van de wereld’ op. 33 jaar oud? Nee natuurlijk niet maar in andere landen beginnen ze nou eenmaal vaak eerder. En dat is niet voor niets. De meeste vrouwen zijn begin 20 op hun vruchtbaarst. Op een leeftijd dus waarop blijkbaar bij veel Nederlandse vrouwen de eierstokken nog niet rammelen, ze knetterdruk zijn met werk of studie of ‘de ware’ nog niet tegen het knappe lijf zijn gelopen.

Cijfers en feiten over vruchtbaarheid

Voor vruchtbaarheid geldt over het algemeen: je hebt dus de meeste kans (zo’n 20%) om zwanger te worden als je tussen de 20 en 25 jaar bent. Vanaf je 30e neemt de kans om zwanger te raken steeds meer af. Zo is de kans om zwanger te raken als je 35 bent 10% en op je 38e nog maar 5%. Kortom, hoe ouder je bent, hoe langer het vaak duurt om zwanger te raken.

LEES OOK: Stiekem liever een jongen of meisje? Dit is de truc.

Leeftijd papa to-be

De vruchtbaarheid van mannen daalt trouwens ook met de jaren. Maar ze, lucky bastard, hebben veel meer tijd om te wachten met een eventuele kinderwens. Bij mannen wordt het pas vanaf hun 45e lastiger om een vrouw zwanger te maken. Vanaf die leeftijd wordt de kwaliteit van het sperma steeds minder omdat de hoeveelheid zaadcellen afneemt en diezelfde zaadcellen minder bewegelijk zijn. Sloom zaad, heet dat.

Naarmate je meer rimpels krijgt, vermindert je vruchtbaarheid

Eicellen

Waarom neemt de vruchtbaar bij ons vrouwen zo snel af, terwijl mannen zich tot hun 45e nergens druk over hoeven te maken? Het is allemaal de schuld van onze eicellen. Als vrouw wordt je met een bepaald aantal eicellen geboren. De hoeveelheid verschilt per persoon. Maar hoeveel je er ook hebt, dit aantal neemt met de jaren af, en vanaf je dertigste in sneltreinvaart. Vandaar dat naarmate je meer rimpels krijgt, ook je vruchtbaarheid vermindert. Ook neemt de kwaliteit van je eitjes af met de jaren. Hierdoor is de kans op een miskraam of een kind met een aangeboren afwijking of syndroom groter als je op latere leeftijd (35+) zwanger raakt.

Let op: dit zijn cijfers uit statistieken. Er zijn genoeg vrouwen die mega vruchtbaar zijn en op hun veertigste in no-time zwanger worden en vrouwen waarbij dit op hun 25ste niet of moeizaam gaat. Zoals we al zeiden, zwanger worden is op elke leeftijd uiteindelijk een kwestie van (groot) geluk.

Je sokken aanhouden tijdens de seks, of een theelepel hoestsiroop voordat jullie aan de slag gaan. Sommige mensen zweren bij deze zwangerschapstrucjes. Je kunt het altijd proberen, toch?

Mens-en-gezondheid.infonu.nl

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De invloed van je leeftijd op je vruchtbaarheid
Sluiten