De mama 31 jul 2018 Susan Dalstra

11 dingen die kersverse moeders willen zeggen tegen vriendinnen zonder kind

Als een van je vrienden een kind krijgt, is het bijna onvermijdelijk dat de groepsdynamiek verandert. Zeker als het je beste vriendin is. Natuurlijk gun je haar al het geluk van de wereld en begrijp je heel goed dat jij even geen prioriteit bent, maar als het gesprek voor de 4652e keer over haar kleintje gaat en jullie nooit meer spontaan kunnen afspreken, voelt het alsof je haar kwijtraakt. 

De verhoudingen veranderen. Waar je vroeger gewoon onaangekondigd kon binnenvallen, voel je die vrijheid nu niet meer zo. Wanneer jullie levens zo van elkaar verschillen, kun je elkaar een beetje verliezen. Het goede nieuws: die situatie is niet voor eeuwig.

Heb je een vriendin die net moeder is geworden en maak je je zorgen over de vriendschap? Hou dan de volgende dingen in gedachte.

1. We missen je

Serieus, we missen je gezicht. We missen je gezicht zo erg dat we het wel kunnen opvreten als we je weer zien. Het feit dat de baby al onze tijd opslokt, betekent niet dat we opeens geen tijd meer met je willen doorbrengen. We moeten gewoon wennen aan een dat nieuwe wezentje in ons bestaan. Het duurt gewoon even om de balans terug te vinden om ons leven voor de baby weer zo goed mogelijk op te pakken. En zelfs dan is het waarschijnlijk nooit meer helemaal hetzelfde. Maar we missen je echt.

2. De baby is niet het enige in ons leven waar we om geven

Zie het alsof we een nieuwe hobby hebben. We zijn er in het begin nog ontzettend druk mee, maar dat is omdat het nog zo nieuw en spannend is. Omdat het nu al onze tijd en aandacht vraagt, betekent het niet dat het voor altijd zo’n buitensporig groot beslag op ons leven zal leggen.

3. We zijn nog steeds dezelfde. Nee, echt.

We weten dat het niet zo klinkt nu onze gesprekken gaan over borstkolven, immunisatie en play dates, maar je kan nog steeds met ons praten over alles wat er gaande is in jouw leven. Sterker nog: dat smeken we je. Als we alleen maar praten over onze kinderen en ons leven, zeg het dan. Doe ons een plezier en schud ons uit ons kleine wereldje. Een kind is voor een ouder het allerbelangrijkst, maar dat geeft ons niet het recht om ieder gesprek te kapen met babyverhalen. Als je ons daar op betrapt, schroom dan niet ons terecht te wijzen.

4. Jouw verhalen vinden we nog steeds interessant

Soms lijkt het alsof al jouw verhalen en zorgen niet meer belangrijk zijn als er een baby is. Hoe kun je iemands tijd verspillen met klaagzangen over die ene vervelende collega of die date die niks meer van zich laat horen? Opeens voelt alles wat er speelt in jouw leven onbelangrijk in vergelijking met je vriendin die net een kind op de wereld heeft gezet. We verzekeren je: die vrees is onterecht. We zullen al je niet-baby gerelateerde onderwerpen nooit bestempelen als ‘onbelangrijk’.

LEES OOK: 10 manieren om je beste vriendin die nét mama geworden is te helpen

5. Nee, we kunnen de baby niet gewoon bij de oppas dumpen

Babysitters zijn prijzig, lang niet altijd beschikbaar en bovendien is het ontzettend moeilijk om een goede te vinden. Sommige mensen hebben misschien 24/7 een oppas paraat, maar voor de meeste mensen is dat niet het geval. De meeste ouders moeten het doen met een lief buurmeisje die onze baby een paar uur in leven moet zien te houden. En er is één ding nog minder leuk dan nooit meer uitgaan met een vriendin, en dat is uitgaan met een vriendin die de hele avond de oppas belt om te checken of haar kind nog leeft.

6. We zijn niet overbeschermend

Een kersverse baby heeft gewoon heel veel aandacht nodig. En dat geldt niet alleen voor baby’s, maar voor kinderen in het algemeen. Natuurlijk zijn er fases waarin je de teugels wat laat vieren en een kind zich prima zelf vermaakt, maar er zullen gewoon momenten zijn waarop je vrienden met kinderen wat minder tijd hebben. Dat komt in golven en er zit niks anders op dan dat rustig uit te zitten.

7. Doe niet alsof thuisblijven het ergste is wat er is

Want als wij niet naar de kroeg kunnen, kun je de kroeg ook naar ons brengen, toch? Thuisblijven is alleen leuk als je vrijwillig besluit thuis te blijven, niet als het je enige optie is. Maar eerlijk: op de bank hangen en slechte reality-tv kijken met een zak chips en je vriendin is 9 van de 10 keer nog leuker dan in die kroeg hangen waar je iedere week dezelfde koppen tegenkomt.

8. Wij vinden onze baby’s ook vies

Maar omdat de natuur zo slim in elkaar zit, kunnen we de poepluiers en het projectiel braken van ons eigen kind beter verdragen. Het is onze taak om het kind in leven te houden, dus we dealen wel met alle icky bijkomstigheden. Maar we vinden het ook echt niet altijd een feestje.

9. We voelen ons niet zo ellendig als het lijkt

Die huilerige appjes die je in het holst van de nacht krijgt omdat we met een baby op schoot zitten die iedere vorm van slaap weigert – die gevoelens zijn oprecht, maar niet tekenend voor het algehele ouderschap. Dat zijn de kleine, donkere momenten die de fantastische ervaring van het ouderschap een beetje uitbalanceren. Op die donkere momenten reiken we uit naar jou omdat we een vriend nodig hebben die ons begrijpt – en om te laten zien dat we heus niet zijn vergeten hoe het was om vrij en kinderloos te zijn. Maar dat we die gevoelens tonen, betekent niet dat we ons over het algeheel ellendig voelen.

10. We gaan ook niet kapot van jaloezie om jouw kinderloze leven

Nu er niet meer zoveel ruimte is voor spontaniteit, ben je misschien snel geneigd te denken dat we jaloezie voelen voor iedereen die wel spontaan in het vliegtuig naar een tropische bestemming kan stappen (bij wijze van). Nou zitten impulsieve vakanties er inderdaad even niet in, maar iedere ouder met een beetje flexibiliteit en creativiteit vindt wel een manier om ruimte te maken voor dingen die ze willen en nodig hebben in het leven. Zodra het stof na de komst van de baby weer een beetje is neergedaald zijn we in staat een veelzijdig leven te leiden.

11. We komen bij je terug. Echt waar.

Als er iemand begrijpt hoe uitdagend de transitie van een kinderloos leven naar een leven met kind is, zijn wij het wel. We proberen uit te vinden hoe we ruimte maken voor onze kinderen, onze banen, onze geliefden en reizen. Dat is een doorgaande puzzel die we waarschijnlijk nooit helemaal oplossen. Maar moeten jongleren met zoveel geweldige dingen waar we niet de energie voor kunnen vinden… dat is eigenlijk een heerlijk luxeprobleem.

Ben je net moeder geworden? Dan kun je echt niet zonder deze 6 vriendinnen.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Bustle

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
11 dingen die kersverse moeders willen zeggen tegen vriendinnen zonder kind
Sluiten