Adele deelt verhaal van vriendin die leed aan een postpartum psychose

We praten er weinig over: een postpartum psychose, de meest ernstige psychiatrische stoornis die voorkomt na een bevalling. Althans, behalve bij de dokter. Best gek eigenlijk, want 1 op de 1000 moeders wordt na de zwangerschaps psychotisch. Adele doet nu een boekje open over dit onderwerp en spreekt namens haar vriendin die hiermee worstelde.

Taboe

Onlangs heeft Adele een bericht op Instagram gedeeld waarmee ze een paar taboes doorbreekt. Ze introduceerde haar beste vriendin Laura, een moeder van een zes maanden oude zoon, die worstelde met postpartum psychose en hierover een eerlijke blogpost schreef.

“Dit is mijn beste vriendin, we zijn al een groot deel van ons leven bevriend”, schreef Adele. “Ze beviel zes maanden geleden van mijn mooie petekind en het was de grootste uitdaging in haar leven. Ze schreef het meest intieme, geestige en emotionele stuk over haar ervaring als nieuwe moeder en haar postpartum psychose. Mama’s, praat over hoe je je voelt, want in sommige gevallen kan het jouw leven of dat van iemand anders redden.”

This is my best friend. We have been friends for more of our lives than we haven’t. She had my beautiful godson 6 months ago and it was the biggest challenge of her life in more ways than one. She has written the most intimate, witty, heartbreaking and articulate piece about her experience of becoming a new mum and being diagnosed with postpartum psychosis. Mamas talk about how you’re feeling because in some cases it could save yours or someone else’s life x Link in my bio to Laura’s story.

Een bericht gedeeld door Adele (@adele) op

De 30-jarige zangeres plaatste daarbij ook gelijk een link naar de blog van haar vriendin. En ja, die is het lezen waard, want de ervaring van deze moeder met een postpartum psychose kan zeker een eye opener zijn voor andere nieuwe moeders.

“Sinds ik in februari van dit jaar beviel van mijn baby, heb ik last van postpartum psychose. Een zeldzame ziekte die dus 1 op 1.000 vrouwen treft (maak je geen zorgen, ik had er ook nog nooit van gehoord tot het probeerde mijn leven te ruïneren). . . In mijn geval kwam het door postnatale depressie en uitputting en escaleerde het naar een fase die ik alleen maar als een hel kan beschrijven; manie, stemmingswisselingen, slapeloosheid, waanideeën, paranoia, angst en ernstige depressie in combinatie met psychose.”, schreef Laura in haar blog.

Traumatisch bevalling

Er is helaas geen manier om je voor te bereiden op postpartum psychose. Laura legde uit dat – ondanks dat ze een geweldige zwangerschap had en psychische aandoeningen niet in haar familie voorkwamen – haar bevalling zelf behoorlijk traumatisch was.

“Ik kreeg uiteindelijk een spoedkeizersnede toen dokters ontdekte dat onze zoon extreem ondergewicht had. Hoewel ik twee weken te laat was, had mijn placenta ons in de steek gelaten en leed hij honger terwijl hij in nog in mijn buik zat”, zei ze. “Mijn arts is van mening dat deze traumatische bevalling de oorzaak kan zijn van mijn ziekte.”

Nadat ze een aantal dagen in het ziekenhuis had doorgebracht, wilde Laura graag naar huis met haar bundle of joy, maar haar mentale toestand leek alleen maar te verslechteren zodra ze daar aankwam.

“Vanaf het moment dat ik thuis kwam en naar bed ging, werd ik overvallen met het angstaanjagende en overweldigende gevoel van angst en paniek,” zei Laura. ‘Het voelde  alsof ik doodging. Mijn adem was paniekerig, mijn hart bonsde uit mijn borstkas en mijn maag draaide zich keer op keer om.’

Niet depressief

In die tijd dacht Laura niet eens dat ze te maken kon hebben met een postnatale depressie. Ze voelde zich niet ‘depressief’ en ging ervan uit dat ze zich met de tijd vanzelf wel weer beter zou voelen. Maar het tegenovergestelde bleek waar.

“Ik wist dat ik ernaast zat, ik verstopte alle felicitatiekaartjes en mijn eigen lucht maakte me ziek, dit alles terwijl ik mijn baby non-stop aan het voeden was,” gaf ze toe. “Ik had amper tijd om te eten of te douchen en sliep niet meer dan een uur – tuurlijk dit hoort erbij wanneer je net bent bevallen, maar dit was ik niet, ik had het gevoel dat ik zowel van mijn persoonlijkheid als van een baby was bevallen. Ik herkende mezelf niet en ik voelde me net een indringer in mijn eigen leven, een bedrieger en een complete mislukking.

Laura viel in een nog zwarter gat. Ze werd suïcidaal, kreeg paniekaanvallen, had last van verlammende angsten en werd paranoïde. Uiteindelijk organiseerde haar familie een interventie.

‘Ergste nacht van mijn leven’

“Na mijn interventie, de ergste nacht van mijn leven, werd ik voor twee weken opgenomen. Nog nabloedend van de geboorte en inclusief lekkende borsten”, schreef ze. “Ik had geen idee waar ik was, ik zat de hele dag in groepstherapie en het voelde me alsof mijn baby uit mijn armen was gerukt.”

Met de steun van haar familie, een psychiater en medicatie kwam Laura er uiteindelijk weer bovenop. Nu, moedigt ze moeders aan om te durven praten over hun postpartum problemen.”Het is niets om je voor te schamen, het is een lawine van hormonen en alles behalve jouw schuld … Je hoeft het niet alleen te doen. Je hoeft je niet als een held te gedragen, je bent er al een.”

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Adele deelt verhaal van vriendin die leed aan een postpartum psychose
Sluiten