De papa 23 aug 2017 Susan Dalstra

God no! Wat doe je als je vriend eerder kinderen wil dan jij?

Het is misschien niet een onderwerp dat je op de eerste date aansnijdt, maar als je een relatie hebt, komt vroeg of laat onvermijdelijk Het Gesprek: wil je kinderen? 

Vaak wordt gedacht dat vrouwen de broedse types zijn binnen een relatie die niet kunnen wachten een gezin te stichten. De realiteit ligt heel anders. In een onderzoek dat in 2011 werd gedaan (in Amerika weliswaar, maar toch) blijkt dat meer mannen dan vrouwen een kind willen. Een later onderzoek in 2013 bevestigde dat: 80% van de mannen zegt dat ze altijd al vader wilden worden tegen 70% van de vrouwen met een kinderwens.

Paniekaanval

Besluiten om een kind te krijgen, of het in ieder geval te proberen, is allang geen vanzelfsprekendheid meer. Als vrouw heb je vandaag de dag een stuk meer opties dan onze grootmoeders destijds. En dat maakt het er niet per se makkelijker op. Wil je eerst nog een paar jaar reizen, een extra studie doen? Carrière maken en daarna misschien aan kinderen beginnen? Of bezorgt de gedachte aan kinderen überhaupt je een paniekaanval? Is een kind krijgen echt het hoogst haalbare goed? Misschien heb je totaal andere levensdromen – of ben je er simpelweg niet uit.

LEES OOK: Van dikke tranen tot geluksmomenten: 8 vrouwen over hun kinderwens

Vinexwijken en stationcars

En dat is oké, want een kind krijgen is iets waar je vooral niet te luchtig over moet doen. Het is alleen maar toe te juichen dat je een weloverwogen beslissing neemt en niet klakkeloos voor het gebaande pad kiest. Maar wat als je vriend liever gisteren dan vandaag een familie met je sticht? Als hij het steeds vaker heeft over koophuizen, vinexwijken en stationcars? In het begin is dat misschien nog schattig, maar als zijn wens zo diepgeworteld zit terwijl jij helemaal niet zo zeker weet of je het wel wil – of het in ieder geval te vroeg vindt, kunnen die sterke vader-ambities voelen als een tijdbom onder je relatie.

Dus: wat nu?

Onoverkomelijke verschillen

Ten eerste: praat er met elkaar over. Spreek je overpeinzingen uit, leg uit wat je op dit moment voelt bij de gedachte aan kinderen en wees zo eerlijk mogelijk. Heb je tijd nodig om er achter te komen wat je wil? Zeg dat dan. Ervan uitgaande dat hij van je houdt, geeft hij je genoeg ruimte om dat te ontdekken. Laat hem ook duidelijk merken dat het niets te maken heeft met je gevoelens voor hem (als dat echt zo is, natuurlijk). Voorkom in ieder geval hoe dan ook dat een van jullie in zichzelf keert. Zo creëer je afstand binnen de relatie, en als iets een slechte basis is, is dat het wel. En als jullie echt onoverkomelijke verschillende toekomstverwachtingen blijken te hebben, is het alleen maar goed om daar op tijd achter te komen.

LEES OOK: Papa worden? Zo maximaliseer je jouw vruchtbaarheid

Dealbreaker

Is het voor jou heel duidelijk dat je echt geen kinderen wil – ook in de toekomst niet? Zeg dat ook, en wacht er niet te lang mee. Het is aan hem om te bepalen of dat een dealbreaker is of niet. Hou hem niet aan het lijntje met woorden als ‘misschien’ of ‘later’ als het voor jou heel helder is dat je het niet wil, hoe pijnlijk en verdrietig een break-up ook is. Al helemaal als die break-up niets te maken heeft met de liefde voor elkaar.

Wees ondertussen ook eerlijk naar jezelf. Een relatie is natuurlijk geven en nemen, maar een kind krijgen puur om je liefde een plezier te doen, is een (te) groot offer. Want je eigenlijk geluk opgeven om je vriend blij te houden – daar is helemaal niks romantisch aan.

Wil je zelf juist graag een kind, maar weet je nog niet hoe je erover moet beginnen? Dit zijn de 17 signalen is dat hij klaar is voor een baby met jou

The Cut

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
God no! Wat doe je als je vriend eerder kinderen wil dan jij?
Sluiten