7 dingen die ik wilde tijdens mijn zwangerschapsverlof, maar niet durfde te vragen

Susan Dalstra 28 jul 2018 De mama

Veel mensen beschouwen zwangerschapsverlof als een soort privilege waar moeders dankbaar voor moeten zijn. Natuurlijk is het fijn dat het bestaat, maar de realiteit is dat zo’n verlof (in veel gevallen) gewoon bittere noodzaak is. 

Je bent namelijk aan het herstellen van een bevalling en moet wennen aan je nieuwe leven als ouder. Het is niet meer dan normaal dat je daar de tijd voor nodig hebt. Maar omdat veel vrouwen door de maatschappij het idee opgelegd krijgen dat zwangerschapsverlof een luxe is, durven ze in die maanden verder om niets te vragen. En dat is zonde, vindt schrijver Steph Montgomery.

Ze maakt het volgende lijstje met dingen waar ze tijdens haar verlof niet om durfde te vragen – en waar ze nu enorm spijt van heeft.

1. Slaap

‘Ik mis slaap. Ik geloof dat ik in een jaar tijd niet langer dan twee of drie uur achter elkaar heb doorgeslapen. Zwangerschapsverlof had toch een kans moeten zijn om te slapen? Ik dacht dat ik in deze tijd zou krijgen wat ik mentaal en fysiek nodig had om te herstellen van de bevalling en de stress van een nieuwe moeder zijn, maar in plaats daarvan had ik een rammend slaaptekort.’

2. Met rust gelaten worden

Als je net bevallen bent, krijg je te maken met een stoet vrienden, familie en kennissen die allemaal langs willen komen om je pasgeborene te bewonderen. Dat is pittig want dan wil je je huis aan kant hebben, aangekleed zijn en in volzinnen praten. Terwijl je eigenlijk gewoon heel moe bent. Veel vrouwen zitten tijdens hun zwangerschapsverlof helemaal niet te wachten op veel gezelschap. Bovendien: als ze komen en meteen je kind uit je armen trekken, voelt het niet alsof ze voor jou komen.

LEES OOK: Vrouw schrijft vurig bericht over zwangerschapsverlof dat iedereen zou moeten lezen

3. Het rustig aan doen

Hoe fijn zou het zijn als vrouwen die net zijn bevallen niet meteen worden gevraagd hoeveel van het babygewicht ze al kwijt zijn? Of beter nog: dat er überhaupt niet naar wordt gevraagd? Tijdens je verlof wil je alle tijd benutten om je lichaam te laten herstellen van de zwangerschap. Mensen die je pushen om naar de sportschool te gaan, zijn dan ook wel het laatste wat je nodig hebt.

4. Steun

Steun krijgen als kersverse moeder met zwangerschapsverlof is tricky. Collega’s zijn natuurlijk blij voor je, maar ook lichtelijk geïrriteerd omdat jouw vertrek hun werk ingewikkelder maakt. Iedereen gaat er vanuit dat je van ieder moment geniet, waardoor toegeven dat je steun, empathie en hulp nodig hebt je het gevoel geeft dat je een slechte moeder bent.

5. Vertrouwen

‘Ik overwoog serieus een bord te kopen voor mijn baby met de tekst: mijn moeder heeft je advies niet nodig’, schrijft Steph. Iedereen – van je vriendinnen tot je schoonmoeder tot de caissière – overlaadt je met goedbedoelde maar vaak tegenstrijdige adviezen. Het zou best fijn zijn als mensen vertrouwen op jouw moederinstinct voordat ze je opzadelen met ongevraagde adviezen.

6. Een break van je baby

Het is volkomen normaal dat je tijdens je zwangerschapsverlof even iets wil doen zonder baby. Vraag er gewoon om en denk niet dat mensen je veroordelen en denken dat je het niet aankan.

7. Slaap

‘Had ik dat al genoemd? Ik kan het me niet herinneren. God, ik mis slaap.’

Zo lief! 10 Moeders vertellen wat hun partner voor ze deed toen het zwangerschapsverlof erop zat

Nooit meer iets missen? Like ons!

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Romper

Reageer op artikel:
7 dingen die ik wilde tijdens mijn zwangerschapsverlof, maar niet durfde te vragen
Sluiten