Dit vergeet iedereen te vragen vanaf het moment dat je een baby hebt

Daphne de Groot 15 nov 2017 De mama

Opgetogen schreeuw je het van de daken. Je bent zwanger! Daar, op dat moment barst het los. De ongevraagde adviezen. Van je moeder, vriendinnen, schoonzus, tante, buurvrouw, de buurvrouw van je achternicht: iedereen preciés wat het best is voor jouw baby. En dat advies ga je horen, of je nou wilt of niet. 

Uiteraard zijn de vrouwen in kwestie (mannen zijn het nooit) zelf ook moeder. En weten ze precies hoe het allemaal werkt. Ze wijzen je er fijntjes op dat het niet de bedoeling is dat je nu ongepasteuriseerde kazen eet. Wodka in die pastasaus? Dat kan echt niet! En praat je eigenlijk wel genoeg tegen de baby in je buik? Dat is namelijk heel erg belangrijk voor zijn ontwikkeling.

Erger

Na de geboorte wordt het alleen maar erger. Je moet je baby veel vast houden. Maar niet te veel! Want dan verwen je hem. Het is onoverkomelijk dat je borstvoeding geeft, gezonder dan dat wordt het niet. Je moet met vier maanden beginnen met het eerste hapje, je ziet toch dat ‘ie honger heeft? En dan natuurlijk alle smaken onafhankelijk van elkaar, en niet zo’n zoet fruitmixje. Hoe kan hij de bittere smaak van groenten ooit gaan waarderen? Je moet zeker niet vaccineren. Of juist wel. Je moet zéker voor van dat oude houten speelgoed gaan. Speelgoed van Fisher-Price verpest hem alleen maar.

LEES OOK: Geloof het of niet: deze bizarre adviezen kregen zwangere vrouwen in de Middeleeuwen

Al deze dingen moet je doen omdat dit ‘het beste is voor je baby’. Klinkt allemaal heel bekend, toch? Maar nu komt het. Waar in al deze voorbeelden, kijkt iemand ernaar wat het beste is voor jou, de moeder?

Aandacht

Op de een of andere manier is het net alsof je niet meer bestaat op het moment dat je kind baart. Alle ophef, aandacht en liefde gaan ineens naar die prachtige inieminie baby die je geproduceerd hebt. Wanneer je advies krijgt over borstvoeding, bedenkt niemand zich het gedoe dat het voor degene met de borsten meebrengt. De kraamvisite kan zo een lijst van zes verschillende crèmes tegen luieruitslag noemen, maar ze missen de donkere kringen onder jouw ogen.

Aanmoediging

Maar laat aanmoediging nou juist iets zijn wat wij zo ontzettend hard nodig hebben na de bevalling. Je bent als moeder zo onzeker. En je wilt gewoon horen dat je het goed doet. Juíst van andere moeders. Het is leuk als iemand eerst eens aan jou vraagt hoe het gaat, in plaats van meteen de volledige aandacht bij het kind neer te leggen. Gewoon. Voor de verandering.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. De volgende keer dat jij een andere moeder ziet, vraag dan eens hoe het met háár gaat. En zeg dan dat ze het ontzettend goed doet. Het kan een wereld van verschil voor haar betekenen. En wie weet ben je wel de eerste die deze oprechte vraag aan haar stelt.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

 

Reageer op artikel:
Dit vergeet iedereen te vragen vanaf het moment dat je een baby hebt
Sluiten