De mama 17 dec 2018 Susan Dalstra

Zo zorg je goed voor jezelf wanneer je net moeder bent geworden: 7 tips

Natuurlijk ben je dol op je kleintje en staat die altijd op de eerste plaats, maar om niet gek te worden heb je – en wij spreken uit ervaring – ook echt tijd voor jezelf nodig. 

We horen je denken; hoe dan?! Geen nood – met wat creativiteit kom je een heel eind. We helpen je alvast een beetje op weg.

1. Schakel een oppas in

Heb je zin om ‘s middags naar de bios te gaan? Een massage te nemen? Een dutje te doen of gewoon een uurtje alleen te wandelen? Voor jezelf zorgen hoeft niet uren te duren – en het is echt oké om daarvoor een oppas in te schakelen. Wil of kun je niet investeren in een oppas? Schakel dan andere moeders in en gooi het op een akkoordje. Jij neemt de kinderen van de buurvrouw mee op dinsdagmiddag, zij ontfermt zich over de jouwe op donderdagochtend.

2. Verwijder Facebookvrienden die je stress bezorgen

Zit je aan huis gekluisterd omdat je baby van dutje naar dutje leeft? En zie je hoe kinderloze Facebookvrienden op een zonovergoten terras aan de rosé zitten? Het is echt niet erg om hun status updates even een paar weken af te schermen. Je beschermt jezelf tegen factoren die je een jaloers of rancuneus gevoel kunnen bezorgen.

LEES OOK: 8 dingen waar je je als kersverse moeder écht geen zorgen over hoeft te maken

3. Verzamel een groep jonge moeders om je heen

Niets is zo fijn als stoom afblazen bij andere (jonge) moeders die precies hetzelfde doormaken als jij. Heb je leuke vrouwen ontmoet tijdens de zwangerschapsyoga? Probeer contact met ze te houden en spreek regelmatig met elkaar af. Ja, óók als dat betekent dat je je baby huilend en schoppend in een rompertje vol vlekken naar een koffietentje moet dragen. Je vriendinnen zullen niet gek opkijken aangezien ze in hetzelfde schuitje zitten. Bovendien heb je de interactie met volwassenen hard nodig.

4. Maak een groepsapp aan

Misschien wonen je moeder-vriendinnen niet om de hoek. Dat betekent nog niet dat je niet op ze kan rekenen voor steun en bemoedigende woorden. Maak een groepsapp aan waarin je over en weer appt over alle moeder, en levens gerelateerde dingen waar je tegenaan loopt. Het helpt om af en toe je hart te luchten.

5. Probeer tijd te maken voor een work-out

In het leven vóór de baby kon je elk moment van de dag naar buiten voor een rondje hardlopen. In deze nieuwe realiteit zal je het waarschijnlijk moeten hebben van een fitness-dvd, YouTube video’s of de 7 minute work-out voor als je écht geen tijd hebt. Wel blijven doen! Uit onderzoek blijkt dat de dopamine die vrijkomt tijdens het sporten je energie geeft – en dat is meer dan welkom met een serieus slaaptekort.

6. Was je gezicht

Laten we eerlijk zijn: douchen is bijna een privilege met een baby – laat staan een uitgebreide baddersessie. Maar van je gezicht wassen kun je – hoe knullig het misschien ook klinkt – wel een soort spa-ritueeltje maken. Gebruik de lekkerste gezichtsolie die je kan vinden en maak er echt even een momentje van.

7. Plan je dutjes

Het ultieme doel is om te slapen wanneer de baby slaapt, maar alle nieuwe moeders weten dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Investeer in tools die je daarbij kunnen helpen – een slaapmasker of een white noise machine (een apparaat dat rustgevende geluiden uitzendt). Zorg ervoor dat de omstandigheden zó ideaal zijn zodat áls je de kans krijgt, je ook echt een dutje kan doen.

Deze 8 dingen heeft iedere moeder nodig. En ze hebben niks met je baby te maken.

Hoe zorg jij voor genoeg tijd voor jezelf met een baby? Deel het met ons op het Mamaforum!

Pure Wow

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo zorg je goed voor jezelf wanneer je net moeder bent geworden: 7 tips
Sluiten