De baby 11 dec 2018 Daphne de Groot

In 10 stappen voor het eerst naar buiten met je kersverse baby 

Voor het eerst naar buiten met je baby kan op een volksverhuizing lijken. Tenminste, dat stel je je zo voor terwijl je vanuit je warme bed naar de eerste zonnestralen van de dag tuurt. Accepteer dat je altijd te veel meeneemt in het begin, en waarom ook niet? 

Want wat moet je meenemen, wat moet je baby aan en zijn er nog honderdduizend dingen waar je überhaupt niet aan gedacht hebt? Maak je geen zorgen, met deze 10 stappen wordt naar buiten gaan met je baby een fluitje van een cent.

1a. Allereerst. Chill!

En bedenk: iedereen heeft dit gedaan en iedereen vond het nogal wat. Dus sluit aan in de (kinderwagen)rij van jonge ouders die moeten wennen aan die eerste keren naar buiten met de baby!

1b. Is je baby er klaar voor?

Zodra je baby vijf pond is aangekomen en zijn eigen temperatuur goed kan reguleren, mag hij voor het eerst naar buiten. In de meeste gevallen hebben we het dan over een week. Er zijn hier natuurlijk uitzonderingen op, mocht je baby bijvoorbeeld prematuur geboren zijn. Aan het einde van de kraamweek ben je gemiddeld gezien ready to go.

2. Ben jij er klaar voor?

Blijf alsjeblieft ook stilstaan bij jezelf. Sommige moeders kunnen wat angstige gevoelens ervaren na de bevalling. En hoewel je het leven natuurlijk een stuk aangenamer maakt als je je over deze angstgevoelens heen kunt zetten, is het ook belangrijk om niets te forceren. Is je baby na een week keurig op gewicht, maar voel jij je er nog niet klaar voor om je baby de grote buitenwereld mee in te nemen? Wacht dan gewoon nog even.

3. Wat zegt de verloskundige of kraamhulp?

Heb je twijfels om naar buiten te gaan, om wat voor reden dan ook? Overleg even met de verloskundige.

4. Daar gaan we: de luiertas

HOE DAN? Hoe kan een baby zoveel zooi nodig hebben?! Geheimpje: dat hebben ze ook niet. Sowieso ga je met veel te veel spullen op pad die eerste keer. En dat is ook helemaal geen probleem, daar kom je vanzelf achter. Wel handig om mee te nemen? Luiers, billendoekjes, flesje (in het geval dat je flesvoeding geeft), een speentje en misschien wat extra kleertjes als je verwacht dat het kouder wordt. Of wanneer je te maken krijgt met je eerste spuitpoepluier, natuurlijk.

5. On the road: de kinderwagen

Een goede kinderwagen is uiteraard onmisbaar als je voor de eerste keer naar buiten gaat met je baby. Als je net moeder bent sta je als je de deur uit gaat voornamelijk stil bij wat je allemaal moet meenemen. Maar het is natuurlijk net zo belangrijk of je baby zich lekker voelt. Of hij een schone luier heeft, schone kleertjes én of hij comfortabel in de reiswieg ligt. Tip: de nieuwe Joolz Geo². Deze kinderwagen is geschikt voor allerlei soorten terrein, terwijl je baby lekker comfortabel blijft liggen. Handig voor zowel de fijne klinkertjes in je straat als wanneer je een keertje naar het strand wil met je uk. De Joolz Geo² heeft ook nog een grote boodschappenmand voor al die spullen die je te veel gaat meenemen (handig!) en je kunt ‘m in één beweging inklappen om in de kofferbak te leggen. Fijn als je straks wat verder weg gaat dan alleen een blokje om. Enne, als je ‘m dit jaar nog besteld, dan krijg je er ook nog een gratis slaapzak bij. Leuk!

LEES OOK: De ultieme gids voor eropuit gaan met een baby van 0-3 maanden

6. Je baby aankleden: het mutsje

Je baby verliest de meeste warmte via zijn hoofdje. Een kek hoofddekseltje is dus niet alleen megaschattig, maar ook een muts-have (haha).

7. Je baby aankleden: niet te koud en niet te warm

Het is precies als het sprookje van Goudlokje. Je baby moet niet te warm en niet te koud zijn, maar precies goed. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Je kunt als regel nemen dat je baby 1 laagje kleding meer aantrekt dan je zelf aanhebt. Is het koud buiten? Let dan op winddichte kleding. Nog erger dan te koud is trouwens te warm. Dus is het warm buiten, pak ‘m dan alsjeblieft niet meer in dan nodig. Voel bij twijfel in het nekje of aan de voetjes of ‘ie het niet te warm of koud heeft.

8. Smeren, smeren, smeren

Dat babyhuidje is nog zo teer! Zorg er met veel zon (kan ook in de herfst en lente!) daarom voor dat je ‘m goed insmeert met zonnebrandcrème. Zet ‘m in dit geval ook een zonnehoedje op en zorg voor genoeg schaduw. Leg alleen geen hydrofiele doek over de kinderwagen. Dit lijkt voor schaduw te zorgen, maar zo’n doek houdt ook veel warmte vast. Smeer in de winter zijn wangetjes in met een vette babycrème. Let op: de crème mag niet op waterbasis zijn. Bij koud weer bevriest dit. Als je je baby in bad doet, kun je anticiperen op het naar buiten gaan: voeg badolie toe aan het water. Zo droogt het huidje niet uit.

9. De route

Van dat eerste tochtje naar buiten kan de kleine ineens schrikken van de meest random dingen, maar jij ook! Een scooter die langsrijdt bijvoorbeeld. Stil! Mijn kind slaapt, verdomme!  Yup, zo’n eerste wandelingetje met je baby maakt je niet tot de meest zen persoon. Heb je wat last van de omgevingsgeluiden, kies dan een rustige route. Want mama stress = baby stress. En daar zit niemand op te wachten, natuurlijk.

10. Geniet!

Ja, het lijkt misschien even een volksverhuizing, en ja, je bent misschien bang dat je baby bevriest dan wel smelt. Maar eigenlijk is het natuurlijk ook gewoon superleuk om je uk te showen aan de wereld. Dus rug recht, glimlach op en ga lekker trots pronken met de mooiste baby van de wereld. Want die ligt gewoon in jouw kinderwagen, uiteraard.

Heb jij nog tips? Praat mee op het Mamaforum.

In samenwerking met Joolz

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
In 10 stappen voor het eerst naar buiten met je kersverse baby 
Sluiten