Volgens dit onderzoek leren baby’s mogelijk praten tijdens het eten

Het lijkt een eeuwigheid te duren, maar echt, ineens gaat je baby praten. ‘Mama’, of ‘papa’. Of ‘bah!’. Waarom juist díe woorden? Wetenschappers hebben een nieuwe theorie.

Er zijn talloze onderzoeken naar dit wonder gedaan.

De eerste woordjes

Hoe die eerste woordjes ‘ontstaan’ is een interessant fenomeen voor wetenschappers. Elizabeth Clerkin, onderzoeker aan de universiteit van Indiana, heeft samen met haar collega’s een nieuwe theorie ontwikkeld voor het ontstaan van de eerste woorden van baby’s.

Eet smakelijk

De onderzoekers bonden een cameraatje om de hoofdjes van acht baby’s en legden zo vast hoe de wereld er door hun ogen uit zag. De baby’s waren tussen de 8 en 10 maanden oud en werden tijdens 147 eetmomenten gefilmd. Wat blijkt? De eerste woordjes van de baby’s die gefilmd werden, hadden te maken met wat ze meemaakten, zagen en hoorden tijdens het eten.

LEES OOK: Aha, dus dit is waarom vaders geen babytaal gebruiken

Hoi mam

Clerkin constateert dat baby’s alles wat ze zien en meemaken in verschillende categorieën verdelen in hun hoofd. De dingen die zij het meeste zien (zoals papa en mama) zijn dan automatisch de dingen waar ze het meeste over nadenken én als eerste over zullen brabbelen. Natuurlijk helpt het als je veel met je kind oefent (veel tegen je kind praten!), maar de basis wordt waarschijnlijk vooral gelegd tijdens de eetmomenten van een kind.

Verder onderzoek

Volgens de onderzoekers is het ook nodig om beelden te onderzoeken van baby’s in situaties waarbij ze niet eten, om de conclusie van dit onderzoek uit te breiden. Ook moeten er om die reden nog meer baby’s worden onderzocht.

Overstappen op vast voedsel? Hier lees je wanneer, hoe en wat.

Science of Us

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Volgens dit onderzoek leren baby’s mogelijk praten tijdens het eten
Sluiten