Je baby voeden op verzoek: hoe pak je dat aan?

Als je honger hebt, wil je eten. Toch? Dat geldt ook voor je baby. Voeden op verzoek, noemen ze dat. Maar hoe weet je hoeveel je baby wil? En wat is genoeg? Wat zou het fijn zijn als je baby geboren werd met een handleiding. Een schemaatje het liefst, met gezette tijden waarop hij of zij wil drinken. Helaas.

Er wordt vaak gezegd dat pasgeboren baby’s gemiddeld zo iedere drie uur drinken, maar jouw kind kan ook vaker of minder vaak drinken. Volgens het Voedingscentrum moet iedere baby zo’n zes natte plasluiers per dag hebben, dan weet je dat hij genoeg vocht binnenkrijgt.

Net geboren

De eerste dagen na de geboorte drinken de meeste kinderen zo’n 10 à 12 keer per dag. Zijn of haar maag is dan nog heel klein en kan niet veel melk per keer aan. Daarom klopt je baby nog wat vaker bij je aan. Tekenen dat hij wil drinken zijn, bijvoorbeeld:
– Smakkende geluiden met de mond
– Tong naar buiten steken
– Op zijn handje zuigen
– Huilen
– Met zijn lippen en mond bewegen

Twijfel je? Leg de baby dan gewoon aan en kijk of hij ‘toehapt’.

Na de eerste week

Na de eerste week zal het aantal voedingen teruglopen. Van 10 à 12 naar zo’n 7 à 8 keer per dag. Wil hij meer? Geen probleem. Je baby weet van nature heel goed wanneer hij vol zit en zal dan zelf jouw tepel of de fles loslaten. Wil je baby minder dan die 7 à 8 voedingen per dag? Ook dat kan. Let dan wel op dat hij genoeg plast en goed groeit. Dat checkt het consultatiebureau voor je.

Clusteren

Er zullen die eerste weken ook dagen zijn waarop je baby opeens veel vaker wil drinken. We noemen dat clusteren. Wat de bedoeling daarvan is, daar is niet iedereen het over eens. Sommige experts zeggen dat de baby zo de melkproductie van de moeder op probeert te drijven, want des te meer vraag, des te meer melk je aanmaakt. Het kan ook zijn dat je baby gewoon graag dicht bij je wil zijn en zich veilig voelt aan je borst of aan de fles. Clusterdagen kunnen zware dagen zijn, waarin je even compleet door je baby wordt geleefd. Probeer er maar in mee te gaan, des te sneller keert de rust in huis weer terug.

Ritme

Regelmaat is de eerste maanden bij de meeste baby’s ver te zoeken. Als jouw kind niet iedere 2 of 3 uur drinkt, of in een schema past, is dat heel normaal. Jij eet de ene dag ook meer dan de andere. Ieder kind is anders en heeft zijn eigen ritme. Zolang je hem voedt op zijn verzoek, krijgt hij hoogstwaarschijnlijk alles wat hij nodig heeft binnen.

NCJ / voedingscentrum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Je baby voeden op verzoek: hoe pak je dat aan?
Sluiten