Voeden op verzoek: zo weet je of je baby trek heeft

Als jij trek hebt, wandel je even naar de koelkast en pak je wat te eten. Voor je baby ligt dit natuurlijk iets anders. Hoe vaak, wanneer en hoeveel moet je je baby eigenlijk voeden? Wij leggen het ‘voeden op verzoek’ uit.

Ook al kan een baby nog niet praten, je kleine kan prima aangeven wanneer en hoeveel melk hij wil drinken. Het maakt hierbij niet uit of je je baby voedt met borstvoeding of flesvoeding; als hij wilt eten laat hij het altijd weten.

De signalen dat je baby wil drinken

Het meest bekende signaal dat je baby trek heeft is als ‘ie begint te huilen. Maar je baby kan ook op andere manieren laten weten dat het etenstijd is:
– op de duim zuigen
– smakkende mondgeluidjes maken
– de tong uit de mond steken
– of gewoon heel brutaal met de handjes naar je boobies grijpen 😉

Hoe vaak voeden op verzoek

Pasgeboren baby’s drinken gemiddeld om de twee tot drie uur melk. De eerste dagen ‘vraagt’ een baby ongeveer tien tot twaalf keer per dag om drinken. Na de eerste week neemt het voeden op verzoek al wat af: een baby wil dan nog zo’n 7 tot 8 keer graag wat melk drinken.

LEES OOK: 12x deze grappige memes over borstvoeding zijn veel te herkenbaar

Iedere baby is anders

Heeft jouw baby nog geen ritme te pakken tijdens het voeden? Dit is niet erg ieder kind is tenslotte anders. Als jouw baby dus niet stipt elke twee of drie uur behoeft heeft aan voeding, hoeft dit niet erg te zijn. Het kan zomaar zo zijn dat je baby de ene dag net wat meer of minder trek heeft.

Voeden op verzoek en genoeg drinken

Maar hoe weet je nu of je baby genoeg binnenkrijgt als hij iets minder vaak om drinken vraagt? Volgens de richtlijn van het Voedingscentrum eet je baby genoeg als ‘ie je in de eerste weken zes natte luiers en twee tot vijf poepluiers per 24 uur bezorgt. Dat zijn nog heel wat luiers om te verschonen!

Voedingscentrum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Voeden op verzoek: zo weet je of je baby trek heeft
Sluiten