Zwanger 15 aug 2018 Soraya Vogelaar

De vlokkentest: alles wat je wilt weten

De vlokkentest is een onderzoek dat je kunt doen na de combinatietest. Er wordt onder meer onderzocht op aangeboren afwijkingen zoals een stofwisselingsstoornis of een chromosoomafwijking.

De vlokkentest: zo gaat het in z’n werk

De vlokkentest wordt tussen week 11 en week 14 van de zwangerschap uitgevoerd. Er wordt een beetje weefsel van de placenta uit de baarmoeder weggenomen. Dit kan op twee manieren gebeuren: via de buikwand of via de vagina.

Vlokkentest via de buik

Bij een vlokkentest die via de buik wordt afgenomen, wordt een naald gebruikt om het weefsel op te zuigen. Er wordt eerst een echo gedaan om te bepalen waar er weefsel weggenomen kan worden. Het onderzoek gaat vrij snel: het prikken en weefsel afnemen duurt een minuutje. Tijdens het prikken kan de naald prikken en vervelend aanvoelen. Na afloop van het onderzoek kun je ook even last hebben van buikpijn.

Vlokkentest via de vagina

Het weefsel wordt afgenomen via een dunne slang of tang. Ook hier wordt eerst een echo gemaakt om te bepalen waar er weefsel weggenomen kan worden. Voor het vaginale onderzoek wordt er een eendenbek (speculum) in de vagina aangebracht, dit kan zeer doen. Het onderzoek duurt een kwartiertje.

LEES OOK: 13x jullie leukste ‘ik heb een positieve zwangerschapstest’-gifjes

De uitslag

In het afgenomen weefsel zitten cellen die hetzelfde DNA hebben als jouw baby. De cellen worden in een laboratorium onderzocht. De uitslag is vaak binnen twee weken bekend. Het kan soms gebeuren dat er te weinig weefsel is afgenomen, waardoor er geen duidelijk uitslag te geven is.

LEES OOK: TOG waarde: een handige leidraad om te checken op warmtestuwing

Voordelen en nadelen vlokkentest

Het voordeel is dat deze test eerder kan worden uitgevoerd dan een vruchtwaterpunctie. Dit kan erg fijn zijn als je eerder duidelijkheid wilt. Daarnaast kan er soms alsnog een vruchtwaterpunctie nodig zijn om meer duidelijkheid te krijgen.

Een nadeel van de vlokkentest is dat het de hoogste kans op een miskraam heeft in vergelijking met een andere prenatale screening. Bij deze test is de kans 0,5%, bij de vruchtwaterpunctie 0,3% en bij de NIPT-test is er geen risico op een miskraam.

Vlokkentest en zorgverzekering

Als er een uitslag uit de test komt die een afwijking bevestigt, wordt het onderzoek vergoed vanuit de basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars betekent dit dat er eerst nog aanspraak wordt gemaakt op het eigen risico. Neem voor de zekerheid altijd contact op met jouw zorgverzekeraar over de voorwaarden.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De vlokkentest: alles wat je wilt weten
Sluiten