Ja echt: dit is hoeveel vitamine D je peuter extra (hard) nodig heeft

Volgens het Erasmus Medisch Centrum heeft één op de drie peuters een vitamine D tekort. Lees hier hoe je dit bij jou kind kunt voorkomen.

Misschien heb je al eens eerder gehoord dat vitamine D heel erg belangrijk is voor je kind. Ieder kind zou vanaf zijn eerste dag op deze planeet de vitamine binnen moeten krijgen. Maar hoeveel dan? Ja, daar zijn vaak nog wat onduidelijkheden over. Je kunt het niet vergelijken met de hoeveelheid die je zelf misschien wel inneemt. Volwassenen hebben namelijk minder van de vitamine nodig. Je wilt je kind ook niet teveel van het goede geven, want ook al gaat het om gezonde dingen, het lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid aan.

Waarom vitamine D zo belangrijk is

De vitamine zorgt voor een goede betonbouw en beschermt jonge kinderen tegen rachitis (de Engelse ziekte). Deze ziekte zorgt voor vergroeiing van het skelet. Verder zorgt het er voor dat calcium en fosfor uit het eten en drinken wordt opgenomen door het lichaam, wat belangrijk is voor de celgroei en celdeling. Maar verder is het ook belangrijk voor stevige botten, tanden, een goede weerstand tegen verkoudheid, griep en andere ernstige ziekten.

Het is een van de weinige vitaminen die ons lichaam zelf kan aanmaken. Dit gebeurt wanneer er zonlicht op onze huid valt. Maar alleen kinderen vanaf vier jaar en volwassenen maken dit zelf voldoende aan. Het lichaam van een peuter heeft daarom tien microgram extra vitamine D nodig voor een gezond lichaam en een vlotte ontwikkeling.

LEES OOK: Door dít te doen als je borstvoeding geeft, wordt je kind later een makkelijkere eter

Hoeveelheid vitamine D

Het advies is om je peuter dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven. Hoewel ze het ook uit ander voedsel kunnen halen is dit vaak niet genoeg. Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Maar ook bijvoorbeeld in vlees, eieren, margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Buitenspelen om daardoor genoeg zonlicht op de huid te krijgen en gezond eten, is voor kleine kinderen niet altijd genoeg. Daarom kun je er voor kiezen om je peuter dagelijks extra vitamine D te geven. Het Voedingscentrum adviseert om alle kinderen van 0 tot 4 jaar elke dag 10 microgram extra te geven.

Vitamine D-supplementen

Je kunt de supplementen kopen in allerlei verschillende vormen. Druppels, capsules of tabletten. Kauwtabletten werken vaak goed bij peuters omdat deze een lekker smaakje hebben en het lijkt op snoep. Je kunt al deze vormen kopen bij de apotheek of drogist. Goedkopere huismerken zijn even goed al de duurdere A-merken. Geef je je peuter een kauwtablet, knip hem dan in 2 of 3 stukjes als hij nog geen 6 jaar is, net als druiven, knakworstjes of Babybel. Dit om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Volgens het Voedingscentrum staat op het etiket vitamine D3 (cholecalciferol), en soms D2 (ergocalciferol). Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3, de actievere vorm van vitamine D. De hoeveelheid microgram staat op het etiket. Microgram wordt meestal opgeschreven met de afkorting µg of mcg. Bij twijfel kun je altijd advies vragen aan de apotheker.

Het Voedingscentrum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ja echt: dit is hoeveel vitamine D je peuter extra (hard) nodig heeft
Sluiten