Kan vitamine B3 de kans op een miskraam verkleinen?

Susan Dalstra 15 aug 2017 Zwanger

Onderzoekers van de Victor Chang Cardiac Research Institute in Sydney deden 12 jaar onderzoek of er een vitamine bestaat die de kans op een miskraam en geboorteafwijkingen verkleint. Dat lijken ze nu te hebben gevonden: vitamine B3.  

Miskramen komen wereldwijd veel voor. Maar liefst een op de vier vrouwen maakt zoiets een keer in haar leven mee. Vitamine B3 zou dat aantal volgens wetenschappers wel eens flink kunnen bijstellen. Voor hun onderzoek keken ze naar het DNA van gezinnen die een miskraam en geboorteafwijkingen doormaakten. Zo ontdekten ze een genmutatie die effect heeft op de productie van een enzym dat in alle levende cellen zit en nodig is voor een gezond leven.

Zwangere muizen

Daarna deden de onderzoekers verschillende testen op zwangere muizen. Ze verwijderden het gen dat in verband werd gebracht met dit enzym om te kijken of dit geboorteafwijkingen zou opleveren.

LEES OOK: Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een miskraam

In eerste instantie zagen ze geen verschil. Maar toen beseften de wetenschappers dat de muizen een dieet kregen dat rijk was aan vitamine B3. Toen ze de vitamine B3 van het dieet schrapten, stierven veel muizen nog voor de geboorte. De muizen die wel overleefden, hadden serieuze geboorteafwijkingen.

Er moet nog verder onderzoek gedaan worden om te kijken of dit ook geldt voor de mensen, maar in de wetenschap wordt dit onderzoek vooralsnog beschouwd als een enorme doorbraak.

Dubbele doorbraak

‘Dit is een van de grootste medische ontdekkingen in ons land’, zegt professor Graham van het instituut in Sydney. Het komt extreem weinig voor dat we een probleem en preventieve oplossing tegelijk ontdekken. Dat maakt dit een dubbele doorbaak. Dit verandert wereldwijd hoe er gezorgd wordt voor zwangere vrouwen.’

Vitamine B3 (ook wel Niacine genoemd) zit onder andere in graanproducten, groenten, vlees, vis, zaden en noten. Vitamine B3 heeft al een aantal bewezen voordelen voor het lichaam:

  • Het bevordert de energieproductie
  • Het speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren. Vetzuren hebben onder andere een positieve invloed op hart en bloedvaten, het geheugen en concentratie
  • Het speelt een belangrijke rol bij de werking van het zenuwstelsel
  • Het is van belang voor een gezonde huid
  • Het draagt bij aan normaal psychisch functioneren
  • Het werkt bij vermoeidheid

Hoewel het dus nog niet zeker is of vitamine B3 ook miskramen tegengaat bij mensen, kan het zeker geen kwaad om af en toe een extra handje noten te eten.

Koppels die een miskraam doormaken, kunnen zich enorm eenzaam voelen. Dit leerde een therapeut van hen.

Net Doctor

Reageer op artikel:
Kan vitamine B3 de kans op een miskraam verkleinen?
Sluiten