De mama 21 mrt 2018 Melissa Eissens

Visolie tijdens de zwangerschap vermindert allergieën bij de baby

Waarschijnlijk had je al wel zo’n vermoeden dat vis hartstikke gezond is. Nu is het nemen van visolie tijdens de zwangerschap ook nog eens heel gunstig voor de gezondheid van je baby.

Het eten van bepaalde vissoorten tijdens je zwangerschap is erg gezond voor jou en de ontwikkeling van je baby. Vette vis is de beste optie, maar rauwe vis wordt juist afgeraden. Rauwe vis kan bacteriën bevatten die heel gevaarlijk zijn voor je baby. Gevolgen kunnen zo erg zijn dat je baby te vroeg geboren kan worden of een miskraam plaatsvind. Dit wil je natuurlijk ten alle tijde voorkomen. Visolie is daarentegen wel heel erg goed voor je baby.

Eerder onderzoek: visolie geen effect op zwangere vrouwen

Dit was de conclusie van Saskia van Goor, van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Omega-3 visolie vetzuren werden veelvuldig door zwangere vrouwen geslikt vanwege het bevorderde effect op de ontwijking van de hersenen van het kind. De onderzoeker kwam in 2011 naar buiten met het nieuws dat visolie géén effect heeft op de hersenontwikkeling van het kind of de moeder.

Nieuw onderzoek zegt van wel

In een van de grootste onderzoeksrapporten ooit over hoe het voedingspatroon van een zwangere vrouw het allergie- en eczeemrisico van haar baby beïnvloedt, beoordeelden wetenschappers van Imperial College London meer dan 400 onderzoeken met 1,5 miljoen mensen. Dit onderzoek werd vorige maand gepubliceerd.

LEES OOK: Deze oma bevalt voor de tweede keer van haar eigen kleinkind

Ei-allergie

Het team beoordeelde ongeveer 19 proeven met visolie-supplementen tijdens de zwangerschap, waarbij ongeveer 15.000 mensen betrokken waren. Ze kwamen er achter dat wanneer vrouwen vanaf 20 weken zwangerschap, en tijdens de eerste drie tot vier maanden van borstvoeding, dagelijks een capsule met visolie innamen, het risico op ei-allergie bij het kind met 30% werd verminderd. Wat neerkomt op een vermindering van 31 gevallen van ei-allergie per 1000 kinderen.

Eczeem

Maar daar bleef het niet bij. Het team, wat in opdracht van het Food Standards Agency onderzoek deed zag ook een effect bij eczeem ontwikkeling. Het dagelijks innemen van het supplement vanaf 36 weken zwanger en gedurende de eerste drie tot zes maanden borstvoeding verminderde het risico dat een kind eczeem ontwikkelt met 22 procent.

Groeiend probleem

Dr. Robert Boyle, hoofdonderzoeker van de afdeling Geneeskunde aan het Imperial College in Londen, legt het uit: ‘Voedselallergieën en eczeem bij kinderen vormen wereldwijd een groeiend probleem. Hoewel er een suggestie is geweest dat wat een vrouw eet tijdens de zwangerschap, invloed heeft op het risico van haar baby om een allergie of eczeem te ontwikkelen, hebben we dat nu kunnen bevestigen. Er is tot nu toe nog nooit eerder zo’n uitgebreide analyse van de gegevens geweest’.

Vermijden van bepaald voedsel

De onderzoekers vonden geen bewijs dat het vermijden van potentieel allergene voedingsmiddelen zoals noten, zuivelproducten en eieren tijdens de zwangerschap een verschil maakte voor het allergie- of eczeemrisico van een kind. Ook beoordeelde het team een hele reeks voedingsfactoren tijdens de zwangerschap zoals de inname van fruit, groenten en vitaminen, maar vonden ook geen duidelijk bewijs dat een van deze de allergie- of eczeem risico’s van het kind zouden versterken.

‘Ons onderzoek suggereert dat probiotische en visolie-supplementen het risico van een kind om een ​​allergische aandoening te ontwikkelen kan verminderen. Deze bevindingen moeten in overweging worden genomen wanneer richtlijnen voor zwangere vrouwen worden bijgewerkt’, aldus Boyle.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Visolie tijdens de zwangerschap vermindert allergieën bij de baby
Sluiten