Sita-Grâce: ‘5 dingen die zwangere vrouwen met HG willen dat je weet’

Hyperemesis Gravidarium (HG) is een ziekte die niet altijd herkent wordt door zorgverleners. Laat staan door familie, vrienden en collega’s. Vrouwen die HG hebben zijn niet alleen doodziek, ook emotioneel is hun zwangerschap een gevecht. Deze dingen maken ze mee gedurende de hele zwangerschap.

1. Afvallen en uitdroging

Omdat deze vrouwen amper tot niets kunnen eten en drinken, vallen ze juist af in plaats van bij te komen. Ze drogen uit en worden hierdoor opgenomen in het ziekenhuis. Bij sommige vrouwen is dit eenmalig en bij andere meerdere keren. Begin dus niet met goedbedoelde advies over beschuiten, gember, water, thee ect. Want ook deze dingen worden overgegeven.

2. Gouden combinatie: medicatie en sondevoeding

Als het braken blijft voortduren na 16 weken en het gewicht blijft laag, worden er sterkere medicatie voorgeschreven. Sommige vrouwen slikken tot 6 pillen per dag om een beetje eten te kunnen binnenhouden. Anderen vinden troost bij een combinatie met sondevoeding waarmee ze toch thuis kunnen blijven in plaats van in het ziekenhuis.

3. Veel extra kwaaltjes

Je belandt als het ware in een vicieuze cirkel: omdat je veel braakt, krijg je een tekort aan voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Door deze tekorten, ontstaan andere kwalen als flauwvallen, duizeligheid en ontstekingen. Omdat je deze extra kwalen hebt, heb je geen goesting om te eten waardoor je zieker wordt.

4. Onbegrip familie, vrienden en collega’s

Lichamelijk betaal je al een zware tol voor je baby. Om maar te zwijgen over de emotionele prijs. HG is een redelijk onbekend ziekte bij het grote publiek waardoor je botst tegen onbegrip van mensen in de omgeving. Die kunnen na een tijdje niet verdragen waarom men minder sociaal is, niet mee eet, chagrijnig is, etc. Ook het onterechte verwijt dat men zich aanstelt want veel vrouwen zijn misselijk bij hun zwangerschap. Zij kunnen wel gewoon werken, eten en sociaal zijn.

5. Gevolgen voor baby en mama

Door de tekorten ontstaan door het braken, kunnen er ernstige gevolgen zijn voor mama en baby:  tekorten in vitaminen en mineralen, vroeggeboorte, ziektes en afwijkingen. Vroeger stierven mama en baby omdat de geneeskunde nog niet zo geëvolueerd was als nu. Gelukkig is dat nu anders en weten redelijk veel hulpverleners wat te doen als HG is vastgesteld.

Wanneer een vriendin zegt dat ze HG heeft tijdens haar zwangerschap, ga er niet lichtjes overheen door te zeggen dat jij ook misselijk was tijdens jouw zwangerschappen. Dit is, zoals je hierboven kunt lezen, niet hetzelfde. Vrouwen met HG kunnen niet genieten van hun zwangerschappen en vele hebben na het bevallen psychisch hulp nodig om die ervaring te verwerken. Om maar te zwijgen over de lichamelijke gevolgen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Sita-Grâce: ‘5 dingen die zwangere vrouwen met HG willen dat je weet’
Sluiten