Wat voor ouder ben jij? Dit zijn de vier stijlen van ouderschap

Heb jij een strikt schema voor de middagdutjes van je baby, of laat je het allemaal wat meer op z’n beloop? En mag je dreumes best van tafel zonder eten, of is daar geen sprake van? Iedere ouder is anders, maar ze zijn grofweg in te delen in vier stijlen van ouderschap.

Gelukkig zijn we allemaal anders en voeden we onze kinderen ook op onze eigen manier op. Amy Morin, psychotherapeut, ziet in haar kantoor de meest uiteenlopende ouders voorbij komen. En zij maakte deze onderverdeling in het ouderschap.

1. De alles-mag-ouder

Laat je de kleine alles lekker zelf uitzoeken? Grote kans dat je een relaxte ouder van het eerste soort bent. Je kunt je baby prima in een andere kamer laten spelen, en is je kind iets ouder, dan laat je ‘m waarschijnlijk al vroeg zelf naar school lopen. Vindt je dreumes iets niet leuk? Dan komt ‘ie daar vanzelf wel achter.

LEES OOK: 9x opvoedstijlen waar millennial moeders in uitblinken

2. De structuur-is-alles-ouder

De tweede stijl van ouderschap staat eigenlijk linea recta tegenover de eerste. In plaats van dat je je kind alles zelf laat uitzoeken, zorg je ervoor dat er zo veel mogelijk regeltjes zijn. Vaste tijden voor spelen, dingen die je baby wel of niet mag… Je deelt graag bevelen uit (al dan niet op liefkozende toon) en laat je baby dus écht niet tegen je ingaan. Bord niet leeg? Zonder toetje naar bed!

3. De mijn-kind-verdient-het-beste-ouder

Natuurlijk, iedere ouder vindt dat zijn of haar kind het beste verdient – maar er zijn mensen die hier nog net een stapje verder in gaan. Je vraagt je standaard af of je kind wel goed behandeld wordt op het kinderdagverblijf en wordt boos op andere mama’s in de speeltuin als hun kinderen de glijbaan te lang bezet houden. Het vooruitzicht dat je kindje ooit naar school moet en blootstaat aan bijvoorbeeld pesten, houdt je soms nachtenlang wakker. Overbezorgd? Wie, jij?

LEES OOK: De Papaklas: Wat doe jij als man anders in de opvoeding?

4. De ik-steun-mijn-kind-ouder

Hoewel er eigenlijk geen goed of fout is als het om ouderschap gaat, bestempelt psychotherapeut Amy Morin de laatste stijl wel als de beste. Deze papa’s en mama’s hebben weliswaar hoge verwachtingen, maar helpen hun kinderen vooral ook in wat zij zelf willen. Je laat je baby niet zomaar opgeven als ‘ie zijn driehoek-blokje in het vierkante gaatje probeert te stoppen, maar helpt wel om het wel goed te doen. Dat zou dé balans zijn tussen je kind vrij laten en toch genoeg structuur bieden.

Inc.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat voor ouder ben jij? Dit zijn de vier stijlen van ouderschap
Sluiten