De mama 6 mrt 2017 Muriel Oonincx

Victoria Koblenko ontroert in de nieuwe serie Bevallen met …

Afgelopen weekend mocht ik exclusief de eerste aflevering van Bevallen met… voorkijken. Komende maand zien we Victoria Koblenko, Dirk Zeelenberg, Do en Filemon Wesselink in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Ze zijn live aanwezig bij diverse bevallingen van mensen zoals jij en ik. Van keizersnede tot ruggenprik. Van makkelijke tot moeilijke bevallingen. In de serie Bevallen met … maken ze van dichtbij mee – en dus wij als kijkers ook – hoe de bevalling precies gaat. En dat levert indrukwekkende, mooie televisie op. Filemon omschrijft het zo: ‘Je vergeet je eigen sores en relativeert het leven ter plekke. Er is niks fundamentelers dan een geboorte.’

Victoria, Dirk , Do en Filemon – allen ook ouders – lopen 24 uur mee in het Catharina ziekenhuis. In de eerste aflevering van Bevallen met… zien we Victoria, die bij drie totaal verschillende bevallingen aanwezig kan zijn. Ik keek de eerste aflevering afgelopen weekend voor. En dit deed het met me.

LEES OOK: Deze Nederlandse vrouw tilt haar eigen baby uit haar buik tijdens keizersnede.

Bevallen met Victoria

Ik  moet zeggen dat ik wel een beetje bevooroordeeld was van te voren. Waarom zou iemand het ok vinden om een cameraploeg en bn’er bij z’n bevalling aanwezig te hebben. En dan kan heel Nederland het later ook nog zien… Het is zoiets intiems en heftigs. Het laat zich raden waarom er dan toch voldoende stellen willen meedoen. Het levert namelijk een uniek document op. Je maakt een bevalling toch mee in een roes. Ik merk ook dat ik grote delen vergeten ben en dat vind ik niet alleen jammer, maar ik had best gewild dat mijn man een deel had gefilm. Voor thuisgebruik dan. Maar daarom begrijp ik het wel. Het is zoiets bijzonders en heftigs dat je dat nooit wilt vergeten. Ik vind het dus moedig en dapper dat de stellen in deze serie wilden meewerken.

Dat je bij zoiets intiems aanwezig mag zijn is heel bijzonder

Het bijzondere aan de serie is dat Victoria je meeneemt in haar ervaring en je ziet de emotie van ouders en familie, de beslissingen en het geluk van de kersverse ouders, waardoor ik ook weer aan mijn eigen bevallingen terugdenk. Ik vind het ook oprecht jammer dat ik het niet zo heel goed meer weet allemaal.

Victoria, die een paar maanden geleden zelf moeder geworden is, beschrijft het als volgt: ‘Dat je bij zoiets intiems aanwezig mag zijn is heel bijzonder.’ Je ziet hoe erg zij onder de indruk is van de drie bevallingen, die totaal verschillend zijn. Waar de een te maken krijgt met een keizersnede (wegens stuitligging), de ander 24 uur keihard moet werken om een gezonde baby ter wereld te brengen, kiest de derde voor een ruggenprik en een zo pijnloos mogelijke bevalling.

Kijkje in de keuken

Het mooie is ook dat je een kijkje krijgt in het beroep van de artsen en verloskundigen en te zien dat er geen oordelen zijn. Slechts begeleiding, de juiste informatie en de ruimte om eigen keuzes te maken, voor zover dat mogelijk is.

Ik merk dat ik zelf ook emotioneel wordt bij het zien van de natuurlijke bevalling van de 26-jarige Samira en het me weer terugbrengt bij mijn eigen drie ervaringen. Met grote verbazing en respect zien we een keizersnede (bizar hoe de buik wordt opengemaakt en er een minuut later een baby op  moeders buik ligt). Het is indrukwekkend, heel puur en gek genoeg krijg je door de aanwezigheid van Victoria – die zich bijzonder oprecht inleeft –  heel natuurlijk te zien hoe stellen en familie hét moment van de geboorte van hun kindje ervaren. Het maakt Bevallen met… een bijzondere serie, die het waard is om gezien te worden.

Maandag 13 maart om 20.00 zie je Dirk Zeelenberg in de tweede Bevallen met… . Stem af op TLC.

in samenwerking met TLC

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Victoria Koblenko ontroert in de nieuwe serie Bevallen met …
Sluiten