Daphne de Groot
Daphne de Groot Zwanger 21 feb 2018

Zo ga je om met vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Het zal je niet verbazen dat vermoeidheid een van de zwangerschapskwaaltjes is die het meest genoemd wordt door zwangere vrouwen. Ga er maar aanstaan: in negen maanden maak je een heel nieuw mens. Dat is nogal wat! Waar komt de vermoeidheid precies door, en wat kun je er tegen doen? Wij leggen het uit. 

De vermoeidheid is meestal het ergst in het eerste trimester, gaat even weg in het tweede trimester om in het laatste trimester weer net zo hard terug te komen. In het eerste trimester wordt er een hele leefomgeving gebouwd voor je baby, denk bijvoorbeeld aan de placenta. Niet gek dat je daar moe van wordt!

Redenen voor vermoeidheid

We moeten eventjes voorop stellen dat er eigenlijk weinig wetenschappelijke onderbouwingen zijn voor vermoeidheid tijdens de zwangerschap. Maar er worden wel een aantal dingen genoemd. De hormonale veranderingen in je lichaam zijn natuurlijk niet mis. Vooral de snelle stijging van je progesteron level is een grote boosdoener. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een emotionele achtbaan: zwanger zijn. Gecombineerd met de duizenden dingen die je moet doen (babykamer inrichten, alle spullen kopen, geboortekaartje regelen, etc) én slechte nachtrust (ga er maar aanstaan met zo’n buik), is het niet zo gek dat je een beetje moe bent.

LEES OOK: Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes in jouw eerste trimester

Omgaan moet vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Eigenlijk is dit gewoon een kwestie van gezond nadenken. Zo is het natuurlijk heel logisch dat je het nu ietsje rustiger aandoet. Iedereen zal begrijpen dat je niet meer meegaat naar elk feestje. En als jij je een keer moe voelt als je afgesproken hebt met een vriendin, dan sleep je je dus niet met tegenzin naar dat theetje toe, maar ga je gewoon lekker in bed liggen. Als je verder gezond eet en drinkt én hier en daar nog een beetje beweegt, dan doe je er alles aan om je helemaal fit te voelen. Enne, ben je dan nog steeds moe? Kruip gewoon lekker vroeg onder de wol. De tijd van 10 uur onafgebroken slapen is voorlopig wel voorbij als de baby er eenmaal is….

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo ga je om met vermoeidheid tijdens de zwangerschap
Sluiten