Verhelderend! Dit ziet een pasgeboren baby als ‘ie naar jou kijkt

Mercy Hiltrop 4 mrt 2017 De baby

Ben jij een donker type met bruin of zwart haar, bruine ogen en donkere wenkbrauwen? Grote kans dat wildvreemde baby’tjes jou aanstaren in de winkel. De reden? Hoe meer contrast in iemands gezicht, hoe beter een pasgeboren baby je kan zien.

The Institute of Psychology van de Universiteit van Oslo en de Universiteit van Uppsala deden onderzoek naar hoe goed (of slecht) een pasgeboren baby kan zien. Wat blijkt? Een baby kan tot maximaal 30 centimeter afstand emoties bij personen kan onderscheiden. Verdubbel je de afstand naar 60 centimeter dan wordt het zicht van de baby waziger en kan hij niet zien of iemand boos of blij kijkt. Heeft iemand veel contrast in z’n gezicht, dan is het voor een baby makkelijker om het gezicht goed te bekijken.

LEES OOK: Waarom Amerikaanse moeders de gelukkigste baby’s hebben.

zo goed kan een baby zien

Het onderzoek

De onderzoekers gebruikten videobeelden van gezichten die continu van gezichtsuitdrukkingen veranderden. Eerst werd het gekeken hoe volwassenen deze beelden zagen, om zeker te weten dat de verschillende emoties herkend werden. Daarna lieten ze deze videobeelden ook aan pasgeboren baby’s zien van twee tot drie dagen oud.

De baby’s reageerden niet heel duidelijk op de beelden van gezichten die op 30 centimeter afstand werden getoond. Werd de afstand korter, reageerden de baby’s veel vaker op de beelden. Volgens professor Svein Magnussen kunnen baby’s op de eerste dag van hun leven al gezichtsuitdrukkingen waarnemen. Of ze begrijpen wát deze uitdrukkingen betekenen, is natuurlijk een tweede.

Allemaal hebben we wel een favoriet product, ding of tool dat ons door de dagen heen helpt. Dat zorgt voor een blije baby en dus een blije ouder. In de reeks ‘Ik ga naar een onbewoond eiland met m’n baby en neem mee…’: Het Wippertje!

Reageer op artikel:
Verhelderend! Dit ziet een pasgeboren baby als ‘ie naar jou kijkt
Sluiten