De mama 22 okt 2018 Daphne de Groot

7x zo prop je wat effectieve ‘us-time’ in jullie leven als je een baby hebt

Je ligt in bed en staart naar het plafon. Wat ben je nou vergeten? Je bent de hele dag heen en weer gevlogen tussen de kinderopvang, werk, de kolfkamer, dokter, supermarkt en thuis. Maar in die 10.000 dingen heb je íets over het hoofd gezien, dat weet je zeker. Dan hoor je een luide snurk naast je, en je beseft dat je de hele dag nog geen normaal woord met je wederhelft gewisseld hebt. 

Klinkt dat bekend? Het is met alles wat er gaande is sinds jullie samen een baby hebben wel heel erg makkelijk om elkaar een beetje te vergeten. Te vergeten dat jullie niet alleen nog twee individuele mensen zijn (die dus niet ‘mama’ en ‘papa’ heten), maar ook een koppel. En als jullie dan praten, gaat het altijd over de baby. Skip de babypraat eventjes en check deze tips om weer eens als echte grown-ups met elkaar te praten. Tijd voor wat serieuze ‘us-time’.

1. Zet een timer

Maar even serieus. Een eierwekker, je telefoon, I don’t care – iets dat je vijf ongerepte minuten geeft. In deze tijd mag je op geen enkele manier over je baby praten. Verfrissend! En je hebt elke dag wel 5 minuten over, toch?

2. Sla de autopraat niet over

Stel bijvoorbeeld in dat jullie samen op zaterdag de weekboodschappen doen. In de tijd naar de supermarkt (met een beetje mazzel een slapende baby achterin) kun je relaxed even de week doornemen.

3. Ga samen op een workshop

Waarom hebben jullie het de hele tijd over de baby? Omdat dit nu eenmaal een gigantisch ding is dat jullie samen gemeen hebben. En hoe leuk het natuurlijk ook is om het over de allermooiste, liefste, knapste, slimste baby te praten die ooit gemaakt is, is het gewoon heel goed voor jullie relatie om ook daarbuiten nog dingen te hebben. Neem een cursus Spaans, ga salsadansen of op kookcursus. Je gaat dan ineens weer met heel andere ogen naar je S.O. kijken.

4. Chill met de datenight verwachtingen

Veel ouders hebben het gevoel dat ‘datenight’ heel bijzonder moet zijn. Er wordt dus een mooie jurk uit de kast getrokken, een duur restaurant uitgezocht en een fles wijn open gemaakt. Om vervolgens om half acht ‘s avonds allebei doodop stiekem op de klok te kijken. Mogen we al naar bed? Datenight hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Voor mijn part ga je in sportbroek een kop koffie halen ergens. Als je maar met elkaar práát.

LEES OOK: Column: ‘Ik had een burn-out, en een baby’

5. Kook samen

Ik vind het zelf eerlijk gezegd heerlijk om even alleen te koken na een lange dag werk. Maar dit is natuurlijk ook weer een prima momentje om eventjes samen de dag door te nemen. Zet uk in de hoge stoel erbij zodat die zich ook betrokken voelt en dan kan dat ‘moetje’ van koken ineens nog heel gezellig worden.

6. Drink die kop koffie

Een half uur eerder opstaan is natuurlijk echt absoluut niet wat je nu wilt horen. Want slaap is al zo ontzettend schaars. Maar je kunt misschien wel je wekker een kwartiertje eerder zetten om nog eventjes te snoozen/knuffelen met de liefde van je leven. Daar heb je de rest van de dag profijt van.

7. Zet je telefoon uit in de slaapkamer

Het sluipt er zo makkelijk in. Met je telefoon die zo naast je op het nachtkastje ligt te lonken is ff je Facebook checken zo gebeurd. En Instagram. En NU.nl. En Famme Baby (haha). En… Je snapt ons. Voor je het weet ben je een half uur aan het swipen. Tijd die je ook met je vent had kunnen doorbreken. Dus zorg ervoor dat die telefoons niet eens over de slaapkamerdrempel komen. Daar worden jullie uiteindelijk écht veel gelukkiger van.

Je relatie een beetje leuk houden met een baby kan soms best wel een uitdaging zijn. Deel je tips op het Mamaforum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
7x zo prop je wat effectieve ‘us-time’ in jullie leven als je een baby hebt
Sluiten