15 verrassende dingen die gebeuren tijdens een ziekenhuisbevalling

Ze zeggen dat niets je echt kan voorbereiden op een bevalling, maar dat neemt niet weg dat je je niet kan voorbereiden op de omstandigheden. Namelijk; pak ’em beet twee dagen lang in een ziekenhuis bivakkeren. 

Met een beetje mazzel hoef je hopelijk niet al te lange tijd in het ziekenhuis door te brengen. Dat neemt alleen niet weg dat die paar dagen alsnog kunnen voelen als een eeuwigheid. Maar goed nieuws: met een beetje voorbereiding navigeer je jezelf succesvol door het oerwoud van verpleegkundigen en bezoekuren. Hier kun je op rekening als je bevalt in een ziekenhuis:

1. Je zweet emmers vol

De vraag die je misschien wel het meest gaat stellen: is het hier warm? Je had vast al bedacht dat je bezweet zou zijn na de work-out van je leven (namelijk: bevallen), maar hou ook rekening met nachtzweet dat nog dagen aanhoudt. Je lichaam probeert de hormonen weer in balans te krijgen en probeert van al het vocht dat je vastgehouden hebt af te komen. Schroom niet de verpleegkundigen frequent te vragen je bed te verschonen.

2. Je krijgt weeën… ná de bevalling

Denk je alles gehad te hebben, schiet die net iets te herkenbare pijn weer door je lichaam. Dat zijn de post-bevalling weeën die ervoor zorgen dat je baarmoeder weer krimpt tot het formaat van voor de zwangerschap. Wreed grapje van de natuur, maar compleet normaal.

3. Soms is er een spiegel bij de bevalling

Je moet er net zin in hebben, maar sommige verloskundigen pakken er een spiegel bij zodat je tijdens het persen en puffen kan meekijken hoe je kindje ter wereld komt. Sommige moeders vinden het fantastisch om te zien, maar vraag gerust of die spiegel wegkan als je je er niet comfortabel bij voelt.

4. Je baby in dezelfde kamer laten slapen is niet altijd leuk

Het is een fijne gedachte dat je baby naast je in het ziekenhuis slaapt. Tot het niet.ophoudt.met.huilen en je de hele nacht geen oog hebt dichtgedaan. Vraag gerust een verpleegkundige of je baby even naar de opvang kan – het is gratis, je kan even slapen en heel veel moeders doen het niet dus voel je je er absoluut niet schuldig over.

5. Je kan je baby niet onderscheiden van de rest

Het is echt niet raar dat je al die baby’s op een rijtje ziet liggen en je niet meteen ziet welke ook alweer van jou is. Het betekent niet dat je een slechte moeder bent, maar dat alle baby’s op elkaar lijken.

LEES OOK: Oh boy! 10 gênante en briljante acties van jullie mannen tijdens de bevalling

6. Je partner ziet waarschijnlijk alles

Misschien spreek je van tevoren af dat hij niet zou gluren. Wat je dan alleen niet beseft, is dat hij behoorlijk met z’n neus op de ‘actie’ zit – ook als hij aan het hoofdeind staat. En net als met een ongeluk is het dan verdraaid lastig om niet te kijken.

7. Je geliefden hebben misschien steun nodig

Soms ben je niet de enige die medische aandacht nodig heeft als je ligt te bevallen. Mannen die misselijk worden vanaf de eerste pers, moeders die een beetje licht in hun hoofd worden… moedig je geliefden aan het gewoon te zeggen als ze zich even niet lekker voelen. Liever dat een professional ze even checkt vóórdat ze moeten overgeven of tegen de vlakte gaan. Kun je ze later wel verwijten dat ze zo nodig de show moesten stelen.

8. Je baby huilt de eerste seconde nog niet

In films gebeurt het altijd meteen na de bevalling, maar in werkelijkheid kan het een minuutje duren voordat je baby huilt. En dan duurt een minuut láng.

9. Geen paniek om papierwerk

Je krijgt een vuistdik document met dingen die je waarschijnlijk tegen de tijd dat je kind op een brommer wegrijdt nog steeds niet hebt gelezen. Geen zorgen als je iets vergeten bent: de dingen die echt belangrijk zijn, komen vanzelf omhoog borrelen.

10. Schrik niet van je buik

Het idee dat er een mensje met huid en nagels in je groeide schrikt je niet af, maar kijken naar je eigen buik post-bevalling kan je zomaar rillingen geven. Die stevige babybuik heeft plaatsgemaakt voor iets wat je kan vergelijken met een grote bal brooddeeg. Of je nou baalt of niet van die losse huid, hou er rekening mee dat je nog steeds zwanger lijkt wanneer je het ziekenhuis verlaat.

11. Je hebt waarschijnlijk geen zin in visite

Hoe soepel de bevalling ook ging, grote kans dat je helemaal niet zit te wachten op een stoet van neven, nichten, ooms en oudtantes aan je ziekenhuisbed met die vermoeidheid, dat zweten en die post-bevalling weeën. Vraag je geliefden tegen familie te zeggen dat bezoek welkom is wanneer je weer thuis bent – en laat ze vooral van tevoren even bellen.

12. Je ziet Heel Veel verpleegkundigen

Nog een reden om visite nog even uit te stellen: je hebt het waarschijnlijk enorm druk met alle verpleegkundigen die aan je bed staan. Van kinderartsen tot gynaecologen, verpleegkundigen tot het schoonmaakteam en de mensen die de lege borden op komen halen; het is een gezellige boel.

13. Niemand zegt je wat je moet doen

Met die stoet aan professionals aan je bed zou je denken dat je meer dan genoeg hulp krijgt, toch? Niemand in het ziekenhuis gaat je echter gidsen hoe je zorgt voor een baby of voordoen hoe je een luier verschoont.

LEES OOK: Opgelet: Waarom je bij jongetjes uit moet kijken bij het verschonen van de luier

14. Denk niet teveel na over de thuiskom-outfit

Vijf minuten nadenken over welk rompertje je kind draagt wanneer ‘ie thuiskomt, zijn vijf verspilde minuten. Hetzelfde geldt voor je eigen outfit. Een yogabroek is een yogabroek en waarschijnlijk wil je je toch meteen weer omkleden zodra je thuis bent.

15. Pak alles aan wat je aangeboden wordt

Een van de voordelen van een kind krijgen: alle gratis spullen die je krijgt. Wees nooit te trots om die aan te nemen. Je krijgt snel genoeg een rekening voorgeschoteld die je doet wensen dat je wat meer had aangenomen.

Deze 8 dingen vertelt niemand je over je lichaam ná de bevalling.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Popsugar

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
15 verrassende dingen die gebeuren tijdens een ziekenhuisbevalling
Sluiten