Verantwoord zwanger zijn? Niet mijn ding!

Zwanger zijn is niet mijn ding. En verantwoord zwanger zijn al helemaal niet. Natuurlijk dronk ik geen alcohol en rookte ik niet, maar aangezien ik überhaupt geen alcohol lust en sowieso al niet rookte, was dat niet echt het grootste offer. Voor de rest mocht graag dingen zeggen als ‘ja maar in Japan eten ze ook gewoon sushi’ of ‘in Frankrijk eten ze allemaal gewoon kaas’.

Toen ik net zwanger was van de eerste kwamen er twee bevriende stellen bij ons eten. Iedereen had een gang voorbereid en als toetje had een stel zich helemaal uitgesloofd en een grote bak tiramisu van de Appie meegenomen: in mijn ogen hemel op aarde. De hele avond had ik me – hardop – al verlekkerd aan wat komen ging en net op het moment dat ik de eerst hap op de lepel schepte en mijn mond al open had, zei een vriendin: ‘Ik was zoooo blij dat ik na de zwangerschap weer tiramisu mocht.’ Langzaam liet ik de lepel weer zakken, terwijl ik zo nonchalant mogelijk vroeg: ‘Oh, hoezo dan?’ Rauwe eieren dus.

Onmogelijke keuze

Ik stond voor een onmogelijke keuze. Ofwel ik zou de tiramisu laten staan en dan wist iedereen meteen hoe laat het was, ofwel ik bracht mijn ongeboren vrucht kennelijk in groot gevaar. Ik deed het enige juiste: ik smikkelde mijn bakje lekker leeg. Ik was er gewoon nog niet aan toe. Niet om het te vertellen en ook niet om afscheid te nemen van mijn meest geliefde toetje. Het was overigens wel het laatste van mijn zwangerschap. Dat dan weer wel.

LEES OOK: Papa’s opgelet! Zo word je de perfecte partner voor je zwangere vrouw 

Bij de tweede zwangerschap overhandigde de verloskundige mij een flyer over de do’s en don’t tijdens de zwangerschap. Ze voegde er nog aan toe: ‘Nieuw dit jaar is dat je geen salami meer mag eten.’ Nieuw dit jaar? WTF! Glimlachend nam ik de flyer in ontvangst, terwijl ik met mijn andere hand mijn tas dichtdeed. Daarin lagen vier boterhammen met het enige beleg waar ik in deze eerste weken zin in had. Je ziet hem al aankomen: salami. Ik besloot dat ik de mode van dit jaar aan mij voorbij zou laten gaan.

Dat mag jij toch niet?

Tijdens de derde zwangerschap ging ik met een grote groep meiden uit eten. De ober kwam ons nog vertellen dat er naast de kaart ook nog vier tournedootjes beschikbaar waren. Ik nam dit serieus in overweging, maar vanaf de andere kant van de tafel riep een andere zwangere: ‘dat mag jij toch niet eten Henrike!’. Met het risico door de hele groep als oerslechte moeder afgeschilderd te worden, bestelde ik mijn tournedos. Medium rare alstublieft. Hij was heerlijk.

Ondanks mijn schandelijke gedrag heb ik inmiddels drie prachtige dochters gekregen. Vooralsnog lijkt er niets mis mee te zijn. En ach, zo’n derde armpje is eigenlijk best wel schattig…

Dit is de eerste column op Famme Baby! En wat zijn we er trots op. Je leest hier vanaf nu elke dag zo’n fijn verhaal van een van onze mama-columnisten. Nog veel meer leuke artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Reageer op artikel:
Verantwoord zwanger zijn? Niet mijn ding!
Sluiten