Hoe je van jouw ‘mancave’ een te gekke babykamer maakt

Al doet het even pijn...

Niet iedereen beschikt over een extra kamer die ingericht kan worden als babykamer. Als er een kamer opgeofferd dient te worden voor die kleine, is de kans groot dat jouw hobbykamer a.k.a. mancave eraan moet geloven.

Dat gaat misschien even pijn doen, maar uiteindelijk ga je ‘m niet missen. En ga je je – echt waar – inzetten om jouw kleine de allertofste babykamer te geven.

Een einde aan een tijdperk

De mancave: mannelijkheid tussen vier muren. De plek waar legendarische battles op de Playstation zijn uitgevochten, waar mooie flessen whisky zijn ontkurkt en waar menig hoogstaande conversatie heeft plaatsgevonden. Die plek is binnenkort niet meer. Als jij nu nog een kamer voor jezelf hebt, maar jouw huis niet beschikt over een royale hoeveelheid slaapkamers, zul je jouw mancave moeten opofferen. Het staat symbool voor de verandering in je leven: die kleine wordt prioriteit nummer één. Zo moeilijk als het nu voelt, zo weinig ga je die mancave uiteindelijk missen (hoewel je absoluut met een beetje nostalgie en weemoed er aan terug mag denken).

Een babykamer, dus.

Het zou best eens zo kunnen zijn dat je flink moet gaan schuiven met inventaris en zelfs kamers moet gaan wisselen. Je doet er verstandig aan om niet lukraak je mancave (of een andere kamer) om te toveren in een babykamer. Jouw baby heeft behoefte aan rust en comfort, dus kies de daarvoor meest geschikte kamer uit.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

 • Is de temperatuur in de kamer eenvoudig te regelen?
 • Is de kamer niet te ver weg van de ouderslaapkamer (de eerste weken slaapt de baby bij jullie op de kamer, maar ook daarna wil je de kleine waarschijnlijk vlak bij je hebben)?
 • Is de kamer eenvoudig te verduisteren?
 • Is het niet te rumoerig in de kamer?
 • Is de kamer veilig (stopcontacten op de juiste hoogte, geen scherpe uitsteeksels, niet dicht bij trappen etc.)?
 • Kun je de muren benutten (kun je boren en dingen ophangen)?

Als je nu de juiste kamer kiest, heb je daar de komende jaren veel profijt van.

Pro tips voor jarenlang plezier

Niet alleen de keuze voor de juiste locatie van de babykamer kan je kopzorgen schelen, ook de inrichting ervan bepaalt voor een groot gedeelte hoe en hoe lang je ervan kunt genieten.

Overleg met je partner wat jullie willen en zorg dat jullie goed op een lijn zitten. De verleiding is natuurlijk erg groot om een themakamer te maken, maar wat de komende maanden leuk is, kan een jaar later ineens veel minder tof zijn. Babytjes maken – hoe klein ze ook zijn – een stormachtige ontwikkeling door. Als je het leuk vindt om constant de kamer te blijven veranderen om in de behoeften van je kindje te voorzien: ga er dan voor. Heb je hier minder zin in, denk dan goed na over de inrichting van de kamer.

 • Zorg voor een kamer op de groei: kan de kleine er nog steeds slapen als hij of zij een peuter is?
 • Overweeg een neutrale basis: welke elementen kun je leuk, maar toch ook duurzaam houden zodat je niet elke zoveel maanden weer moet klussen?
 • Koop slim: welke kastjes en dergelijke zijn nu, maar ook over een paar jaar nog leuk?
 • Ga voor kwaliteit: lowballen is nooit verstandig: een babykamer wordt zeer intensief gebruikt, kwaliteit betaalt zichzelf uit
 • Denk na over functionaliteit en ergonomie: de eerste jaren van zijn/haar leven heeft jullie kindje veel verzorging nodig. Zorg voor een commode waaraan je ergonomisch kunt werken en verschonen
 • Zorg voor voldoende opbergruimte: je onderschat vrijwel altijd hoeveel spullen een baby nodig heeft. De komende jaren gaat dit niet minder worden.