Van eczeem tot acne: alles over huiduitslag bij je baby

Huidproblemen en huiduitslag komen regelmatig voor bij baby’s. Het is vaak onschuldig en met wat extra zorg te verhelpen. Dit zijn de verschillende soorten huiduitslag en wat je eraan kunt doen.

De huid van een baby is nog dun en kwetsbaar en daarbij kunnen er allerlei vormen van huiduitslag ontstaan. Zo’n geïrriteerde huid ziet er vaak onprettig uit en kan met een beetje pech ook nog jeuk veroorzaken.

Oorzaken huiduitslag

Huiduitslag bij baby’s kan drie verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan een infectie de boosdoener zijn: dit kan komen door een virus, bacterie of schimmel. Het kan ook komen door een allergische reactie: zoals een contact-, voedsel- of medicatieallergie. Tot slot kan het liggen aan lichamelijke veranderingen. Denk hierbij aan een verandering in de hormoonhuishouding of levensstijl (minder slaap bijvoorbeeld).

Dit zijn veel voorkomende vormen van huiduitslag bij baby’s:

Baby acne

Baby acne is een vorm van huiduitslag bij je baby die te vergelijken is met jeugdpuistjes. De bultjes zitten vooral in het gezicht. Ze worden veroorzaakt door hormonen uit het vruchtwater, die na de geboorte nog een paar weken in het lichaam van je baby aanwezig zijn. De hormonen zorgen voor verstoppingen van talg in de poriën. De puistjes verschijnen rond de twee en vier weken na de geboorte. Maak je geen zorgen: het is niet besmettelijk en je hoeft niet in de weer te gaan met zalfjes. Ze verdwijnen vanzelf.

huiduitslag baby

Berg

Berg zijn witte en/of gele vette korstjes. De korstjes komen met name bij baby’s tot een jaar voor en zitten vooral op de hoofdhuid. Ze kunnen ook op je baby’s wenkbrauwen, oren, oogleden en wangen voorkomen. Gelukkig is het niks ernstig en verdwijnt het na een tijdje vanzelf weer. Je kunt het genezingsproces op weg helpen door de schilfers zachtjes uit de haren te kammen. Daarnaast helpt het ook om alleen met een milde babyshampoo te wassen en de hoofdhud regelmatig in te smeren met wat babyolie. Berg is niet besmettelijk.

Eczeem

Baby eczeem is te herkennen aan rode, schilferige plekjes op de huid. Verder kunnen er ook huidkloofjes en blaasjes op de huid zitten. De huid is erg droog of juist wat vochtig en jeukt. Eczeem kan door verschillende oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld door een gevoelige huid als reactie op een product (bijvoorbeeld zeep) of door een voedselallergie. Eczeem kan in vlagen weer terugkomen, bijvoorbeeld wanneer de weerstand wat lager is. Je kunt eventueel naar de huisarts om uitsluitsel te krijgen over deze vorm van huiduitslag. Je huisarts kan vochtinbrengende crèmes en hormoonzalf voorschrijven om de klachten bij je uk te verminderen.

LEES OOK: Handig! Dit apparaatje checkt of je uk een poepluier heeft

Luieruitslag

Luieruitslag ontstaat door urine en poep in de luier die het huidje week maken en irriteren. Daarbij kan de luier tegen de huid schuren, waardoor het erger wordt. De huid waar de luier zit, wordt schraal en rood. Voorkom dat de uitslag erger wordt door regelmatig de luier te verschonen, zeker bij een poepluier. Laat de huid van je baby tussendoor zoveel mogelijk luchten, bijvoorbeeld door je baby een tijdje met de billetjes bloot op een handdoek te laten liggen. Maak bij elke luierwisseling goed schoon met lauw water en smeer de huid daarna in met zinkzalf.

Coxsackievirus

Het Coxsackievirus wordt vaak ook de hand-, voet- en mondziekte genoemd. Het virus is besmettelijk en veroorzaakt blaren in de mond en op de handen en voetzolen. Bij baby’s tot tien dagen oud kunnen de klachten verergeren, dit komt vooral doordat hun afweersysteem nog niet sterk genoeg is. Als je baby koorts krijgt tijdens het virus, moet ‘ie naar de huisarts. Let ook goed op het drink gedrag van je baby: doordat de mond gevoelig en pijnlijk is door het virus, kan het zo zijn dat je baby minder drinkt en het is juist belangrijk dat er genoeg gedronken wordt. Was zelf je handen zo vaak mogelijk – zeker na het verschonen van de luier – zodat je niet besmet raakt.

Over huiduitslag hoef je je dus niet per se zorgen te maken. Dit zijn nog meer dingen waar je je als moeder écht geen zorgen over hoeft te maken.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Van eczeem tot acne: alles over huiduitslag bij je baby
Sluiten