De baby 27 jul 2017 Soraya Vogelaar

Van dit type muziek wordt je baby rustig volgens onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van geluid bij baby’s voor het slapen. Zou een slaapliedje genoeg zijn om de kleine naar dromenland te helpen?

Uit een onderzoek dat gepubliceerd is in the Journal Sleep, blijkt dat baby’s het best slapen als ze een vaste routine voor het slapengaan hebben. Die routine bestaat uit de baby in bad doen, gemasseerd worden en mama of papa een (slaap)liedje horen zingen. De baby’s vielen met deze routine sneller in slaap, sliepen beter en sliepen langere periodes achter elkaar door dan baby’s die de routine niet hadden.

LEES OOK: Dit is waarom je baby met zijn ogen half open slaapt

Uit een ander onderzoek in de Journal of Psychology of Music blijkt dat het zingen van een liedje de hartslag van je baby verlaagt. Voor het onderzoek werden kinderen vanaf 7 dagen oud, bestudeerd. Er werden liedjes gezongen als ‘Twinkle, twinkle little star’, ‘Hush little baby’ en ‘Five little Ducks’. Dit zijn natuurlijk Engelstalige liedjes, maar je kan ze net zo goed voor je baby zingen of gewoon Nederlandse liedjes zingen.

LEES OOK: 6 manieren om ervoor te zorgen dat je baby zo veilig mogelijk slaapt

Het type muziek

Om te bepalen of de muzieksoort die baby’s horen ook een rol speelt, keken onderzoekers van Beth Israel Medical Center de effecten van drie soorten muziek. De eerste was een slaapliedje dat gezongen werd door de ouders, het tweede een instrument dat geluiden uit de baarmoeder nabootst en als laatst een drum die hetzelfde ritme heeft als een hartslag. De resultaten zijn gepubliceerd in Pediatrics.

Wat bleek? De hartslag van een baby wordt bij alledrie de geluidsvormen rustiger, maar het meest als de ouders een liedje zingen. Het zingen zorgde ook voor dat de baby’s langer oplettend en stil waren. Het instrument dat geluiden uit de baarmoeder nabootst, zorgde er het best voor dat de baby’s goed sliepen.

Zingen voor het slapengaan

Kortom: begin je stembanden dus maar vast op te warmen. Om je kleintje helemaal zen te krijgen werkt het ouderwetse slaapliedje volgens deze onderzoeken dus het best. Welk slaapliedje ga jij vanavond zingen?

Soms kan een baby – net als een volwassene – maar moeilijk in slaap komen. Dit zijn de 9 meest voorkomende slaapproblemen bij baby’s mét tips hoe je ze oplost.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Romper

Reageer op artikel:
Van dit type muziek wordt je baby rustig volgens onderzoek
Sluiten