Vaginal seeding na een keizersnede: wat is het en moet je dit doen?

Het is een trend in geboorteland: vaginal seeding of micro birthing. Een methode die ervoor zou zorgen dat een baby die wordt geboren via een keizersnede toch de goede bacteriën van de moeder krijgt. Maar of het wel zo’n goed idee is om dit te doen…

Wat is vaginal seeding precies? Stel, je kind wordt geboren via een keizersnede. Dan kun je er voor kiezen om vaginale flora aan te brengen op de oogjes en het mondje van de baby. Op die manier worden er goede bacteriën op de baby overgebracht die een baby normaal meekrijgt via de vaginale bevalling. Dit is goed voor de darmflora van de baby en maakt hem of haar minder vatbaar voor allergieën.

Vervelende ziekte

Maar er is een catch. Veel vrouwen weten niet dat ze ziek zijn. Zij dragen bijvoorbeeld de vervelende ziektes herpes, chlamydia of gonorroe met zich mee. En ja, dát wordt natuurlijk een probleem, aangezien je je kleintje daar niet bewust mee wilt besmetten. Daarom roepen Britse artsen in de British Medical Journal op om vooral níét mee te doen aan de micro birthing trend. Zij adviseren om na een keizersnede liever borstvoeding te geven om zo je kind extra weerstand mee te geven en daarnaast indien mogelijk antibiotica te vermijden.

LEES OOK: 16 x de geboortefotograaf maakt prachtige foto’s van een keizersnede bevalling

Totale onzin

Mathilde Boon, cytoloog en patholoog, laat daarentegen op NPO Radio1 weten dat ze deze waarschuwingen onzin vindt. Zij is een voorstander van vaginal seeding en goede methode. Mathjilde: ‘Bij een natuurlijke bevalling heeft de baby in de baarmoeder nog met geen enkele bacterie te maken gehad. Op weg naar buiten en door de vagina komen die bacteriën wél binnen. De baby komt dus als eerste in aanraking met de bacteriën van zijn moeder.’

LEES OOK: Hoera, een baby! 10 leuke alternatieven voor beschuit met muisjes

Lactobacillen

Bij een keizersnede is dat natuurlijk níet het geval, gaat Mathilde verder. ‘Doordat het kind via een keizersnede ter wereld is gekomen, is hij niet in aanraking gekomen met de bacteriën van zijn moeder. 99,9% van de vrouwen heeft op het moment van de bevalling een uitermate gezonde, prettige flora. Die flora bestaat voor 99,9% uit lactobacillen, ook wel melkbacillen genoemd. En deze zijn gezond.’

Het risico dat het kind in aanraking komt met verkeerde bacteriën, is zo klein, aldus Mathilde, dat we daar helemaal geen rekening mee hoeven te houden. ‘Het is een ontzettend goed idee, doen!’ vertelt ze op de radio.

Vaginal seeding? Laat je testen

Beval jij met een keizersnede en wil je ook je kind vaginal seeding meegeven? Zorg er dan in ieder geval voor dat je je uitgebreid laat testen op ziektes. Dan weet je wanneer het een minder goed idee is om te doen en loop je geen onnodige risico’s.

NPO Radio 1 ,BMJ

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Vaginal seeding na een keizersnede: wat is het en moet je dit doen?
Sluiten