6x dit vertelt niemand je over je vagina na de bevalling

Waarschijnlijk ga je binnenkort iets heel bijzonders doen of je hebt het al gedaan: bevallen. Wordt je baby geboren via een ‘gewone’ vaginale bevalling, dan heeft dat down-under uiteraard wat gevolgen.

Een baby door dat kleine gaatje persen?! Van tevoren kan je niet voorstellen dat dit mogelijk is. En toch gebeurt het al miljoenen jaren op deze manier. Feit is dat een bevalling – los van ingrepen als knippen en scheuren – invloed heeft op je ‘foef’. Welke? Wij zetten het voor je op een rij.

1. Gekke geurtjes horen erbij

Net na, en zelfs zes tot acht weken na de bevalling, kun je last hebben van kraamvloed (ook wel lochia). Dit spul (voornamelijk bloed) kan een lichte geur afgeven. Ruikt het bij jou juist wat sterker? Ga dan even langs de huisarts om een infectie uit te sluiten.

2. Woestijndroogte

Hoeveel zin je ook hebt in een stoeipartij, je vagina kan wat droog zijn na de bevalling. Ook als je dokter heeft aangegeven dat ‘het’ prima weer kan. En dat is vaak alweer binnen de zes voorgeschreven weken. De oorzaak van die woestijndroogte: je hormoonhuishouding ligt nog overhoop. Zeker wanneer je nog borstvoeding geeft. Genoeg glijmiddel is dus key.

LEES OOK: Eindelijk antwoord op de meest prangende vragen over je lichaam ná de bevalling.

3. Work it baby

Je bekkenbodemspieren regelen véél. Zoals daar zijn: controle houden over je blaas, zorgen dat je kunt bevallen én garant staan voor een goed seksleven. Daarom zijn die spieren zo belangrijk (en ook een leuke bijkomstigheid: sterke bekkenbodemspieren = sterke orgasmes).

Vraag je gynaecoloog of dokter om wat oefeningen om die spieren te versteken. Er zijn speciale balletjes waarmee je de spieren rond je vagina kunt trainen. Wil je er echt werk van maken, dan zijn er zelfs exemplaren die je met je telefoon kunt verbinden voor feedback (‘Hallo, wie heb ik aan de lijn?’)

4. Je lichaam herstelt zichzelf

Je vagina heeft behoorlijk wat moeten doorstaan. Gelukkig is het orgaan goed doorbloed en herstelt het daardoor snel. Misschien zal je vajayjay niet hetzelfde zijn als vroeger, maar hé jij bent waarschijnlijk door deze ingrijpende gebeurtenis (hallo, een kind!) ook niet meer dezelfde. En daar is niks mis mee toch?

LEES OOK: Deze foto’s bewijzen dat vrouwen die bevallen ‘badasses’ zijn.

5. Is dat van mij?

Schrik niet wanneer je vagina een iets donkerdere kleur heeft dan voor de bevalling. Dat is volkomen normaal. Nadat je kind geboren is, krijgt je vagina meestal een wat donkere kleur door de hormonale verandering. Je gaat weer terug naar je oorspronkelijke kleur als je hormonen stabiliseren.

6. Trampolinespringen met je nichtje? Forget it

We kunnen het niet mooier maken dan het is: veel vrouwen krijgen last van ongewenst urineverlies. Vooral als je iets doet wat druk op je blaas veroorzaakt. Heb je hier dan de rest van je leven last van? Nee hoor, door je bekkenbodemspieren te trainen kun je een hoop verhelpen (of misschien zelf helemaal). Zoals met de kegeloefening. Oftewel: afwisselend aan- en ontspannen van je bekkenbodemspieren. Geen effect? Dan zijn er nog veel andere oefeningen en opties zoals medicijnen of zelfs een operatie. Even naar de huisarts of gynaecoloog dus.

Voor het eerst zwanger? Deze is voor jou? 8 x onmisbare dingen voor tijdens de bevalling (die niemand je vertelt).

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
6x dit vertelt niemand je over je vagina na de bevalling
Sluiten