De mama 24 aug 2018 Marleen Staal

Even over je vagina: dit is wat je kunt verwachten na de bevalling

Er zijn wellicht allerlei vragen die op je lippen branden over hoe je lichaam er aan toe is na de bevalling. En ja, ook over díe lippen down there. Een baby verandert alles, niet alleen je leven, maar ook je lijf.

Een bevalling is moeilijk te omschrijven, maar als we een poging moeten doen. Het is alsof er een avocadopit door een rietje heen is geperst, maar dan keer vierhonderd. En de gevolgen daarvan zie je hoe dan ook terug naar beneden.

Het gaat bloeden. Lang bloeden

Natuurlijk ben je niet helemaal up en al zeker niet running een paar dagen na de bevalling. Je vagina is dat ook niet. Sterker nog, het kan zeker nog zes weken duren voordat je stopt met bloeden. Een lange ongesteldheid, zo kun je het zien. Eigenlijk best logisch, na negen maanden heeft je baarmoeder de tijd nodig schoon te spoelen.

Let wel op als je na de eerste vijf dagen helderrood bloed ziet of dat het vloeien ineens meer wordt. Ook als het vreemder ruikt dan normaal, je bijna flauwvalt of als je grotere klontjes bloed tegenkomt, kun je het beste even vragen aan de kraamhulp what to do.

Heb geduld

Ook na die zes weken hoeven alle stoplichten niet gelijk op groen voor seks. De ingang is misschien nog even dicht voor business, maar dat komt goed. Vaginale seks is immers niet de enige seks, dus probeer wat goed voelt.

Blij dat ik glij

De heilige graal voor iedere vrouw die bevallen is: glijmiddel. Helemaal als je borstvoeding geeft, kan dat oorlogsgebied veranderen in een stoffige Sahara. Glijmiddel is geen overbodige luxe in dit geval. Sterker nog, je gaat er liters van nodig hebben. Dat maakt het allemaal ietsje makkelijker. Was glijmiddel maar het antwoord op alles in het leven.

Praat erover

Sinds jij bent bevallen, krijgt het woord ‘schaamte’ een heel andere betekenis. Dus waarom van je vagina de geheime doos van Pandora maken? Praat over wat je meemaakt met ervaringsdeskundigen. Niet alleen ontdek je zo dat je echt -echt – niet de enige bent, de tips zullen je om de oren vliegen.

Vaginale veerkracht

Dat je vagina hoogstwaarschijnlijk weer terug gaat naar ‘normaal’, betekent niet dat er iemand op de terugspoelknop drukt en alles weer wordt zoals vroeger. Sterker nog, alles zal veranderen. Misschien word je vagina wel strakker of juist losser dan voorheen. En misschien is dit juist wel fijner voor je.

Je zal hier hoe dan ook aan moeten wennen en misschien andere standjes tijdens de seks of andere verzorging nodig hebben. Je vagina past zich aan dus jij zal dat ook moeten doen.

Blijf je focussen

Ook al zijn die zes weken voorbij, ook daarna is het belangrijk alles down there goed te blijven checken. Spiegeltje erbij, voel of het nog goed zit en leer je vagina opnieuw kennen. Dan ontdekt je ook sneller als er iets anders is dan normaal.

Plasprobleempje

Je wist het misschien niet, maar je vagina staat los van eventueel lekgevaar. Als je druppeltjes plast op momenten dat je springt, lacht of een plotselinge beweging maakt, dan is dat een teken dat je je bekkenbodemspieren wat meer moet trainen. En dat kun je heel makkelijk doen met simpele oefeningen. Ga bijvoorbeeld plat op je rug liggen, je knieën gebogen en duw je bekken naar boven.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Even over je vagina: dit is wat je kunt verwachten na de bevalling
Sluiten