De papa 30 mrt 2018 Sterre Touw

Vaderschapsverlof: Hoeveel dagen krijgt een nieuwbakken vader eigenlijk vrij?

Als kersverse vader wil je ook volop van je baby kunnen genieten en daarom hebben vaders ook recht op bevallingsverlof. Nederlandse vaders hebben tot nu toe recht op twee dagen betaald vaderschapsverlof. maar gelukkig is er goed nieuws. In 2019 krijgen vaders langer de tijd om samen met hun kindje door te kunnen brengen.

Wat vaderschapsverlof betreft loopt Nederland behoorlijk achter. Ondanks dat het wel opgenomen is in de wet is het aantal dagen vrij nog erg weinig. Vaders hebben als ze het partnerverlof erbij optellen zo’n vijf dagen de tijd om zorgeloos met hun kindje te spenderen.

LEES OOK: Handig! Zo bereken je je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Vaderschapsverlof

Als het kindje eindelijk geboren is, moet de werkgever hier zo snel mogelijk van op de hoogte worden gesteld. Je kunt dan met hem bespreken wanneer je het bevallingsverlof in wil laten gaan. Je werkgever mag dit niet weigeren en moet je verplicht twee dagen doorbetalen. Veel vaders kiezen voor de eerste twee dagen na de geboorte van het kindje voor hun vaderschapsverlof, maar dit is niet verplicht. Je kunt namelijk nog binnen vier weken na de geboorte het bevallingsverlof opnemen.  vaderschapsverlof (kraamverlof) direct op de eerste 2 werkdagen na de bevalling op te nemen. Dit is echter niet verplicht.

Vaderschapsverlof per 2019

Hiep hiep hoera, want het vaderschapsverlof wordt in 2019 uitgebreid met nog eens drie dagen betaald bevallingsverlof; namelijk vijf dagen! Dat scheelt weer. In Europa zijn er geen richtlijnen voor betaald vaderschapsverlof en de verschillen tussen landen liegen er niet om. Zo krijg je in Finland zelfs 54 dagen betaald vaderschapsverlof, maar in Italië slechts één dag. Daarom moeten we maar blij zijn met deze vooruitgang. Ook steeds meer bedrijven worden soepeler als het gaat om vaderschapsverlof. Een aantal Nederlandse bedrijven hebben dit zelfs uitgebreid met weken langer!

LEES OOK: Wauw! Dit zijn de bijzondere kraamtradities van andere landen

Partnerverlof

Naast de 2 dagen bevallingsverlof, heb je als vader ook nog eens recht op 3 dagen onbetaald partnerverlof. Dit is per kind berekend, dus als je een tweeling hebt gekregen, mag je er 6 dagen van maken. Je kunt alleen partnerverlof aanvragen wanneer je officieel de partner bent van de moeder van het kind. Dit kan dus bij ongehuwd samenwonen, geregistreerd partnerschap, als jullie getrouwd zijn of als je het kind van de moeder erkent. Het aanvragen van partnerverlof bij je werkgever moet zo’n twee maanden voor de uitgerekende datum. Het verlof moet je ook weer binnen 4 weken opnemen nadat je baby is geboren.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Vaderschapsverlof: Hoeveel dagen krijgt een nieuwbakken vader eigenlijk vrij?
Sluiten