De papa 18 mei 2018 Redactie

Echt waar: kersverse vaders hebben meer slaaptekort dan moeders

Dat je met de komst van een eerste kindje de slapeloze nachten er gratis bijkrijgt, is algemeen bekend. Meestal zijn het de moeders die de meest doorwaakte nachten hebben vanwege de (borst)voeding. Nu blijkt uit onderzoek dat het eigenlijk de papa’s zijn die slechter slapen. Huh?!

Ja het staat er echt, de heren hebben het zwaarder dan de vrouwen als het op nachtrust aankomt. De wetenschappelijke cijfers oordelen in het ‘voordeel’ van de man als het gaat om wie het meest vermoeid is.

Slaappatroon

Voor het boek The Informed Parent, over de eerste vier jaar na de geboorte, is er gekeken naar een onderzoek uit 2013 waarin 21 kersverse ouders werden gevolgd. Met speciale polsbandjes werd het slaapgedrag van de koppels bijgehouden. Uit de metingen blijkt dat vaders meer slaaptekort hebben. Ze slapen minder en vertonen meer signalen van vermoeidheid in deze periode. Ook blijkt dat moeders meer slaap krijgen. Maar hun slaap wordt wel weer vaker onderbroken. Dit komt door het eerder genoemde nachtelijk voeden. Daar staat volgens de onderzoekers wel tegenover dat de moeders meer tijd en ruimte zouden hebben om hun slaap gedurende de dag in te halen.

LEES OOK: Onderzoek: postnatale depressie komt ook bij vaders voor

Teamwork

Eén ding willen de auteurs wel duidelijk maken: het betekent niet dat vaders het zwaarder te verduren hebben dan moeders of andersom. Wel willen ze wijzen op onjuiste veronderstellingen en aannames. Teamwork van beide ouders is in deze fase ontzettend belangrijk om alles (waaronder de relatie) in goede banen te leiden en zo min mogelijk stress te ervaren. En zeker ook om de vermoeidheid het hoofd te bieden. Want uiteindelijk zitten de papa’s en mama’s in hetzelfde team, toch?

Ervaar jij als nieuwe moeder ook last van slaaptekort. Deze 30 maffe dingen komen je dan vast bekend voor.

Wie gaat er bij jullie ‘s nachts het bed uit om de baby te sussen? Laat het ons weten op Facebook!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Echt waar: kersverse vaders hebben meer slaaptekort dan moeders
Sluiten