Papa worden? Zo maximaliseer je jouw vruchtbaarheid

Do’s & don’ts voor papa's to-be

Zwanger worden is helaas niet te plannen. Bij het ene stel lukt het vrijwel direct, terwijl het andere koppel na bijna twee jaar proberen de wanhoop nabij is. Zwanger worden is dus helaas geen garantie, maar er zijn wel dingen die jij als man kunt doen om de kans op een zwangerschap te vergroten.

De do’s en don’ts voor vrouwen zijn je wellicht bekend, maar wij heren lezen veel minder vaak over tips voor óns die het zwanger raken kunnen voorspoedigen. Toch zijn die er wel degelijk.

Leef gezond

Het fundament van jouw vruchtbaarheid (als we ervan uitgaan dat er geen vruchtbaarheidsproblemen spelen) is je algemene gezondheid. Je gewicht is daarbij heel belangrijk. Zowel (extreem) ondergewicht als overgewicht kunnen van negatieve invloed zijn op je vruchtbaarheid. Er is geen ‘geheim’ voor een goede basisgezondheid: het berust louter op logisch denken. Voldoende beweging en gezonde voeding zijn daarbij essentieel. Heb je twijfels, schroom dan niet om je huisarts of een specialist te raadplegen.

Voldoende foliumzuur

Iedere vrouw die zwanger wil worden krijgt als advies voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Veel vrouwen slikken hiervoor supplementen. Maar ook voor de man is het belangrijk voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Onderzoekers van Berkeley toonden aan dat een gebrek aan foliumzuur kan zorgen voor afwijkingen aan de vrucht tijdens de zwangerschap. Je kunt supplementen of multivitaminen slikken, maar als je voldoende groenten, granen en bonen eet, krijg je in de basis al voldoende foliumzuur binnen.

Stop met roken

Rook jij? Dan is stoppen de verstandigste beslissing die je kunt maken. Voor je eigen gezondheid, maar ook voor de kwaliteit van je sperma. Houd er rekening mee dat een volledige vernieuwing van alle spermacellen tot drie maanden kan duren. Daarom doe je er verstandig aan direct te stoppen wanneer jullie kinderwens begint te spelen.

Matig met alcohol

Voordat je in de stress schiet (dat is ook niet goed, maar daarover dadelijk meer) bij de gedachte dat je jouw biertjes en glaasjes whisky moet laten staan, kunnen wij je geruststellen: je hoeft alcohol echt niet uit je leven te bannen. Een gemiddelde alcoholconsumptie leidt normaal gesproken niet tot problemen. Maar wie bovengemiddeld veel drinkt, kan te maken krijgen met een verlaagde spermaproductie.

Masturbeer minder! Hoe meer ‘soldaten’ je hebt, hoe groter de kans op een bevruchting

Voorzichtig met cafeïne

Let ook op met je cafeïne-inname. Ook hier geldt: een gemiddelde consumptie zal bij de meeste mannen niet voor problemen zorgen. Maar een bovengemiddelde consumptie kan leiden tot een verlaagde vruchtbaarheid.

Te heet? Too bad!

Alle beetjes kunnen helpen. Met die wetenschap doe je er goed aan de temperatuur in de ruimte relatief laag te houden tijdens een serieuze poging tot baby making. Een aangenaam warme (slaap)kamer zal niet direct voor problemen zorgen, maar je vruchtbaarheid vertoont een dal na bijvoorbeeld een saunasessie of half uurtje in een warm bad. Wees dus slim met je timing.

Bescherm jezelf

Je hebt jouw werkomgeving waarschijnlijk niet altijd voor het uitkiezen. Werk jij regelmatig of structureel met schadelijke stoffen, zorg dan voor zo veel mogelijk bescherming. Veel zware metalen en chemische of giftige stoffen kunnen een (grote) impact hebben op de kwaliteit van jouw zaad. Maak je je zorgen, raadpleeg dan een specialist.

Liever zonder glijmiddel

Tenzij het niet anders kan – seks moet ook gewoon fijn blijven – kun je beter geen glijmiddel gebruiken. Dit en andere (genotsverhogende) gels kunnen zaadcellen namelijk doden.

Niet (ok: minder) masturberen

Die momentjes voor jezelf? Die kun je beter even laten voor wat ze zijn, of op z’n minst terugschroeven naar een minimum. Hoewel er talloze zaken meespelen bij een succesvolle bevruchting, maak je in de basis meer kans op de overwinning met een groter peloton soldaten tot je beschikking, capiche?

No. Stress.

Stress is nergens goed voor, dus ook niet voor jouw vruchtbaarheid. Zwanger proberen te worden is een prachtige ervaring, maar kan ook frustrerend zijn als het niet snel lukt. Probeer stress tot een minimum te beperken. Niet alleen tijdens de pogingen om zwanger te raken, maar (juist ook) in het dagelijks leven. Zorg voor een uitlaatklep. En wanneer jullie tussen de lakens belanden, vergeet dan niet te genieten, ook al is het niet in één keer raak.