De papa 23 sep 2017 Susan Dalstra

Vader vertelt openhartig hoe het echt is om een regenboogbaby te krijgen

Twee jaar geleden verloren de 31-jarige Greg Hughes en zijn vrouw hun pasgeboren baby. Op Facebook deelt de Australiër openhartig hoe bitterzoet het was om daarna weer een kind te krijgen. 

Zoontje Riley overleed aan kinkhoest toen hij nog maar 32 dagen oud was. Acht maanden na Rileys dood was zijn vrouw Catherine wederom zwanger. Op zijn Facebookpagina Dad Minus One deelt de vader hoe hij omgaat met de opvoeding van hun 5-jarige Olivia en de zorg voor hun pasgeboren baby, terwijl hij en zijn vrouw ook nog het verlies van Riley proberen te verwerken.

Praatgroepen

Greg vertelt hoe hij na Rileys dood probeerde zo snel mogelijk zijn leven weer op te pikken en aan het werk te gaan. Zeven weken later kwam echter alsnog de klap. ‘Ik kon m’n hoofd niet eens meer van het kussen tillen’, vertelt de vader. Hij ging naar praatgroepen om leren om te gaan met het verlies en verbaasde zich over hoe weinig mannen hij daar aantrof. ‘De mannen die wel komen opdagen, communiceerden bovendien een stuk minder dan hun partner.’

Afgepakt

En dat terwijl het verlies van een kind op een vader ook een enorme impact heeft. ‘In mijn hoofd was het alsof we verraden werden toen we Riley verloren. Het voelde alsof de ongelooflijke ervaring van een kind opvoeden ons afgepakt werd. Ik denk ook dat ik bij de zwangerschap daarna verwachtte dat een volgend kind alles op zou lossen. De werkelijkheid was totaal anders’, vertelt Greg.

LEES OOK: Regenboogbaby geeft zijn ouders de mooiste smile ooit na een openhartoperatie

Op je hoede

‘Er kwam heel veel angst kijken bij het hele geboorteproces. Je bent veel meer op je hoede en de onschuld die je daarvoor misschien wel had, is weggespoeld. Ik bereidde me de hele tijd op het ergste voor omdat ik dat al eens had meegemaakt met Riley en ik serieus niet wist of ik dat nog een keer aan zou kunnen.’

Verkoudheidje

Gelukkig kwam dochter Lucy gezond en zonder complicaties ter wereld. ‘Dat was een immense opluchting. Maar er zijn nog steeds dat die mentale demonen die ik associeer met de dood van Riley op komen zetten. Ik herinner me nog levendig de eerste keer dat Lucy een verkoudheidje opliep en ze een klein hoestje kreeg. Ik geloof dat ik die week in totaal 10 uur heb geslapen uit angst dat er iets mis zou gaan.’

Mijlpaal

Terwijl andere ouders ten volle genieten van hun baby, telden Greg en Catherine iedere dag. ‘We leefden van mijlpaal naar mijlpaal. Ik was vooral emotioneel op dag 27 (de dag waarop Riley in het ziekenhuis werd opgenomen) en dag 32 (de dag waarop Riley overleed). Dat we die dagen hadden gehaald voelden als een opluchting, maar herinnerde ons er ook aan dat we een kind hadden verloren.’

Plaats innemen

Greg wil duidelijk maken dat regenboogbaby Lucy op geen enkele manier het gat dat Riley achterliet dicht. ‘Lucy is haar eigen, onafhankelijke persoon met totaal andere eigenschappen, behoeftes en kenmerken. Het is niet eerlijk naar Riley of naar haar om te suggereren dat zij er is om zijn plaats in te nemen. Lucy heeft haar eigen kleine karakter en ik hou van haar om wie zij is.’

Controle terug

De vader hoopt met zijn Facebookpagina andere vaders die een baby verloren ook aan het praten te krijgen. ‘Toen ik in elkaar stortte, was dat omdat ik mijn emoties onderdrukte en rouw met me aan de haal liet gaan. Pas toen iemand me uitlegde waarom ik die problemen had, kreeg ik de controle weer een beetje terug.’

Indrukwekkend: deze fotograaf legde de geboorte van een regenboogbaby vast en deze foto’s vangen alle emoties die daarbij komen kijken.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

 

Babble

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Vader vertelt openhartig hoe het echt is om een regenboogbaby te krijgen
Sluiten