Zwanger 2 mrt 2019 Sterre Touw

Een vacuümpomp bevalling: hoe gaat dat in zijn werk?

Sommige kindjes willen tijdens de bevalling met moeite uit de buik komen. Daarom zijn er verschillende methodes die gebruikt worden om je kindje te helpen, zoals de vacuümpomp. Als het de baby niet lukt om op eigen kracht ter wereld te komen, wordt er een vacuümpomp het hoofd van je baby geplaatst om hem te helpen.

Er is een speciale vacuümpomp gemaakt die op het hoofdje van je baby past, die hem kan helpen uit je buik te komen. Het ziet eruit als een kleine cup met daaraan een soort ketting. Het klinkt een beetje alsof er een toiletontstopper op het hoofd van een kindje wordt geplaatst, maar dat is natuurlijk niet zo.

Vacuümpomp

Als je baby te lang op zich laat wachten, kan er worden besloten om gebruik te maken van een vacuümpomp. Dankzij deze manier kan een spoedkeizersnede voorkomen worden. Je moet tijdens het gebruik van de vacuümpomp wel mee blijven persen, maar je wordt een handje geholpen. Eerst doet de gynaecoloog een inwendig onderzoek om je ontsluiting te bepalen. Ze kijkt hoe het hoofdje ligt en vaak wordt je – helaas – ingeknipt. Of je moet worden ingeknipt, wordt bepaald door hoe groot de kans is om uit te scheuren en hoe snel de baby geboren moet worden.

Bult

De vacuümpomp is ongeveer vijf centimeter en wordt op het hoofdje van de baby gezet. Alle lucht wordt eruit gezogen en er ontstaat vacuüm. De gynaecoloog trekt bij iedere perswee aan de ketting van de pomp, totdat het hoofdje eruit is en de rest van het lijfje en jouw placenta worden daarna op de normale manier geboren. Het hoofdje van je baby is ontzettend gevoelig en door de zuigkracht van de vacuümpomp ontstaat er een bult. Deze trekt meestal na drie dagen weer weg. Je baby blijft wel langer last houden van een gevoelig hoofdje.

Herstel

Een vacuümpomp zorgt ervoor dat je zo natuurlijk mogelijk kunt bevallen, maar je moet vaak langer herstellen. Als je bent ingeknipt, duurt het langer voordat je vagina weer volledig hersteld is. Je bent gehecht en je moet daarom zorgen dat je voldoende rust neemt. Icepacks doen vaak wonderen tegen de zwelling en de pijn.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een vacuümpomp bevalling: hoe gaat dat in zijn werk?
Sluiten