Column 12 okt 2017 Charissa Promes

Column: Kan ik twerken in het bijzijn van mijn baby?

Als aanstaande moeder vraag je je veel dingen af. Op wie zou de baby het meest lijken? Zou mijn lichaam ooit weer hetzelfde worden als voor mijn zwangerschap? Maar ik denk ook na over ouderschap. Hoe wild mag je nog zijn als jonge moeder? Kan ik bijvoorbeeld twerken waar mijn baby bij is?

Geheel spontaan stelde ik die laatste vraag aan mijn vriend. We stonden in de badkamer, hij onder de douche en ik was mij aan het afdrogen. Geen douchesessie bij ons in huis zonder een goede playlist dus het duurde niet lang voordat we beiden onze beste moves eruit gooiden. Maar met een zeven maanden zwangere buik ziet die body roll er toch iets anders uit dan vroeger. Toen drong het tot mij door. Straks zijn het niet alleen wij twee in die badkamer. Dan zit er een klein mannetje bij en wat moet hij dan denken van mama’s ronddraaiend achterwerk?

 Aandachtsgeil

Het staat mij nog precies bij wat ex-stripper Amber Rose over zich heen kreeg toen zij het deed. De Amerikaanse die inmiddels onderneemster en feministe is, postte een video op Instagram waarin zij speciaal voor haar kind haar billen afzonderlijk van elkaar liet bewegen op hiphopmuziek. Zoontje Sebastian schaterde het uit, maar critici konden niet snel genoeg zijn om haar te beoordelen. Ze was een slechte moeder en aandachtsgeil. Ik had nooit gedacht dat zij en ik ooit tegen hetzelfde zouden aanlopen.

LEES OOK: Hard work pays off: zo leert je baby nu al van jouw doorzettingsvermogen

Geheel onverwacht reageerde mijn vriend doodserieus op mijn eerdere vraag. Ik stelde het ook met oprechte belangstelling. Volgens hem hing de acceptatie van twerken in het bijzijn van je kind van twee dingen af. Eén: Hoe bescheiden (of juist niet) blijf je tijdens je heupbewegingen? En twee: Weet het kind dat je aan het twerken bent en wat het inhoudt? Een grijs gebied noemde hij het dus.

Blijvend trauma?

Nog niet gerustgesteld over het feit dat ik mijn baby geen blijvend trauma zou toebrengen, vroeg ik aan andere moeders hoe zij erover dachten. Bianca (32), moeder van drie zonen en eentje onderweg, keurt het absoluut af. Zij wil niet dat haar kinderen haar zo kennen, of ze baby zijn of niet. Soraya (33) haalt regelmatig haar sexy moves uit de kast terwijl haar 2-jarige dochter naast haar vrolijk rondspringt op muziek.

Haal je de wetenschappelijk onderbouwde mening van experts erbij, dan wordt de grens er niet duidelijker op. ‘Seksuele openheid van ouders zou seksueel ongewenst gedrag kunnen voorkomen’, concludeert een onderzoeker, maar ik betwijfel of hij het over dit soort openheid had. Daarnaast focuste deze research zich op tieners. Uit een andere studie blijkt dat je als moeder naast media, de meeste invloed hebt op hoe het lichaamsbeeld van je jonge kind zich ontwikkelt. Laat je dus als moeder zien dat je lekker in je vel zit, dan zou dat toch alleen een positieve invloed moeten hebben op je baby?

Twerken onschuldig

Mijn nog onbeantwoorde vraag bleef spoken door mijn hoofd en ik kon niet anders dan concluderen dat mijn vriend op de goede weg zat. Er is niets mis met onschuldig uit je dak gaan. Bovendien weet mijn aanstaande zoontje nog echt niet dat mijn op- en neergaande kontbewegingen doorgaans gereserveerd zijn voor rapvideo’s en privé-momentjes tussen mama en papa. Zolang hij niet ook op het idee komt om op mama’s kont te slaan, zou een beetje ge-twerk hier en daar geen probleem moeten zijn.

Je leest hier elke dag een verhaal van onze mama-columnisten. Nog veel meer leuke artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Column: Kan ik twerken in het bijzijn van mijn baby?
Sluiten