Praktisch 21 okt 2017 Susan Dalstra

Tweedehands baby-items? Geen probleem, míts je hier op let

Natuurlijk wil je alleen maar het beste voor je kind en het is dan ook heel verleidelijk om alles fonkelnieuw aan te schaffen. Behalve dat dat je een fortuin kost, is het ook nog eens helemaal niet nodig. 

Er is helemaal niks mis met tweedehands baby-items. Sterker nog: het is juist heel slim om te recyclen. Het is milieuvriendelijker en scheelt je bovendien een klap geld. Omdat echter niet alle items zich lenen voor tweedehands gebruik (want: hygiëne enzo) hebben we op een rijtje gezet welke items zich wel en welke zich juist niet lenen voor een tweede leven.

Wel: een kinderwagen

Zolang je er eentje hebt die is gemaakt ná 2007 (toen er nieuwe veiligheidsregels werden doorgevoerd), is het helemaal oké om een kinderwagen te gebruiken die al een paar keer buiten is geweest. Check wel even of alle onderdelen nog in tact zijn en er niks ontbreekt voor je er eentje overneemt. Je kan van tevoren research doen door in online shops te kijken welke onderdelen normaal gesproken bij een nieuw model horen.

Wel: een babybadje

Jammer maar waar: je pasgeborene is binnen no time uit dat badje gegroeid. Zolang er geen schimmel in het gebruikte badje zit en het niet vreemd ruikt, ben je good to go. 

LEES OOK: 8x de leukste babykamerideeën voor ieder budget

Wel: speelgoed

Zolang de verf niet is afgebladderd en er geen loshangende onderdelen aan zitten, is het prima om tweedehands speelgoed aan te nemen. Wees alleen voorzichtig met pluchen knuffels – niemand zit te wachten op bedwantsen (brr).

Wel: een kinderstoel

Zolang er een element is waar beide beentjes doorheen kunnen, het kind wordt omringd door een tuigje met vijf punten en de wieltjes geblokkeerd kunnen worden kun je prima een gebruikte kinderstoel aanschaffen.

Niet: borstkolven

De machine zelf kun je prima hergebruiken, zolang het een gesloten pompsysteem heeft (met andere woorden: de werkende onderdelen van de pomp zijn niet in aanraking geweest met borstvoeding). Je zou niet moeten bezuinigen op de rest. Dat heeft alles te maken met hygiëne. Je wil dat alle hulpstukken van de pompmachine brandschoon zijn.

Niet: de wieg

Op zich kán het wel, maar het gaat erom dat je een wieg gebruikt die is voorzien van de laatste veiligheidsinstructies. Een wiegje met veel ruimte tussen de spijlen is bijvoorbeeld een no-go. Als je een wiegje krijgt aangeboden, check het dan heel nauwkeurig op veiligheid.

Niet: babyflesjes

Als ze gemaakt zijn van plastic, bestaat de kans dat het Bisfenal A (BPA, een chemische stof) en phtalaten  (chemicaliën die een schadelijk effect op je pasgeborene kunnen hebben) bevat.

Niet: autostoeltje

Een kinderstoeltje gaat gemiddeld zes tot acht jaar mee. Als je de naam van het model, het productnummer en de fabrieksdetails kan achterhalen zit het waarschijnlijk wel goed, maar als je die informatie niet kan bevestigen zit je (en je baby) veiliger door te investeren in een nieuw autostoeltje. Wees er ook zeker van dat het zitje nooit in een auto-ongeluk betrokken is geweest. Neem het daarom altijd over van iemand die je kent.

Niet: een aankleedkussen

Ook als er een wasbare omtrek omheen heeft gezeten, weet je niet zeker dat het beschermd is geweest tegen lekkage. Bespaar jezelf de rillingen en schaf een nieuw kussen aan.

Babykleding kopen? Dít zijn de dingen waar je op moet letten.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

Pure Wow

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Tweedehands baby-items? Geen probleem, míts je hier op let
Sluiten