8 dingen die je jezelf moet afvragen voor je besluit voor een tweede kind te gaan

Sommige moeders weten vrijwel meteen dat ze nog een tweede kind willen, maar er zijn ook genoeg vrouwen voor wie dat helemaal geen uitgemaakte zaak is. Zeker na een moeilijke zwangerschap, een zware bevalling of een uitputtende kraamtijd is dat niet een vanzelfsprekend besluit. 

Ook al heb je je hele leven geroepen dat je minstens twee kinderen wil; voordat je aan een tweede begint, is het belangrijk jezelf een aantal dingen af te vragen. Een tweede krijgen betekent voor de tweede keer een enorme levensverandering ondergaan. Al ben je nog zo goed voorbereid, je weet nooit van te voren hoe alles gaat lopen. Vraag jezelf daarom de volgende dingen af:

1. ‘Wil ik dit echt doen?’

Besluiten dat je twee kinderen wil voordat je er een hebt, is heel iets anders dan besluiten dat je nóg een kind wil. Als je eenmaal de impact van een kind krijgen kent, kan het zijn dat je opeens helemaal niet meer zo zeker bent. Het kan best zijn dat je een paar jaar nodig hebt om te bedenken of je klaar bent voor een tweede kind.

2. ‘Heb ik genoeg hulp om voor twee kinderen te zorgen?’

Als je eenmaal weet hoeveel tijd een pasgeborene kost, weet je dat je alle hulp kunt gebruiken. Heb je voldoende steun in je omgeving om voor twee kinderen te zorgen? Kun je de zorg voor jullie oudste kind combineren met de zorg voor een baby?

3. ‘Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn oudste kind niet tekort doe?’

Alle ouders zijn bezorgd om het welzijn van hun eerstgeborene voordat ze een besluiten een tweede ter wereld te brengen. Nog een kind krijgen is voor iedereen in huis een enorme verandering. Volwassenen kunnen veranderingen echter een stuk beter handelen dan kinderen, dus vraag je af hoe je oudste kind hiermee om zal gaan.

4. ‘Kunnen we ons nog een kind veroorloven?’

We hoeven je niet uit te leggen dat kinderen een dure grap zijn. Niet romantisch, maar wel belangrijk: vraag je serieus af of je een tweede kind kunt bekostigen. Hebben jullie een stabiele baan? Hoe regelen jullie de kinderopvang? Het is verstandig om van tevoren alles op een rijtje te zetten.

LEES OOK: Gezin compleet: ‘Ik wil geen kinderen meer, maar ik heb nog wel één heel groot verlangen’

5. ‘Overleeft mijn relatie nog een kind?’

Kinderen krijgen trekt een enorme wissel op je relatie. De mix van slaaptekort, stress en financiële zorgen, levert geheid ruzie op. Voor sommige stellen stopt dat geruzie niet na die eerste intense maanden. Maar als jullie de eerste storm hebben overleefd, is de kans groot dat jullie liefde ook tegen een tweede bestand is.

6. ‘Voor wie doe ik dit?’

Vraag je af waar je wens om nog een tweede kind te krijgen echt vandaan komt. Denk je dat de maatschappij het van je verwacht? Gooit je schoonmoeder je dood met de vraag wanneer ze weer oma wordt? Wees eerlijk en vraag je af wat jíj wil.

7. ‘Kan mijn lichaam nog een zwangerschap aan?’

Sommige vrouwen gaan fluitend door die negen maanden, maar laten we eerlijk zijn: heel veel vrouwen ook niet. Wanneer je maanden lang misselijk bent geweest of complicaties hebt gehad, is het niet meer dan terecht dat je je zelf afvraagt of je bereid bent daar nog een keer doorheen te gaan. Als je twijfelt, is het verstandig om met je huisarts de risico’s te bespreken.

8. ‘Zal ik spijt krijgen als ik besluit niet nog een baby te nemen?’

Als het antwoord van jou en je partner een volmondig ‘ja’ is, weet je genoeg.

Maar wanneer is dan het perfecte moment om aan een tweede te beginnen? Wetenschappers deden er onderzoek naar en kwamen tot deze conclusie.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
8 dingen die je jezelf moet afvragen voor je besluit voor een tweede kind te gaan
Sluiten