De baby 24 jun 2018 Susan Dalstra

10 dingen waar vrouwen die voor de tweede keer moeder worden zich niet meer druk om maken

Daargelaten dat iedere zwangerschap en ieder kind anders is, heeft voor de tweede keer moeder worden één groot voordeel: je weet (min of meer) wat je te wachten staat. En omdat je het hele circus al eens hebt meegemaakt, weet je dat er niks anders op zit dan go with the flow. 

En die gedachte maakt de zwangerschap en de eerste maanden na de bevalling een stuk relaxter. Als je voor de tweede keer moeder wordt, kun je je dan ook echt niet meer druk maken om de volgende dingen:

1. Een babyboek maken

Leuk op papier, altijd een halfbakken in de praktijk. Bij de eerste heb je misschien nog ijverig echo’s zitten inplakken en trouw ziekenhuisbandjes bewaard, maar bij die tweede schiet dat er toch een beetje bij in. Ah joh: waarschijnlijk heb je een telefoon vol kiekjes die je altijd nog een keer kan uitprinten en inplakken op een druilerige zondagmiddag (als de kinderen uit huis zijn).

2. Een vast schema aanhouden

6:45 uur: opstaan. 7:15 uur: ontbijt. 8:05 uur: wandelen. 8:45 uur: spelen. 9:30 uur: dutje. 11:30 uur: wakker worden. Haha. Hahaha. No way José: met een ander kind om voor te zorgen, plekken om naartoe te gaan en dingen te doen moet baby nummer twee zich maar aanpassen aan jouw ritme.

3. Al het speelgoed dat er is aanschaffen

Boeken! Speeltjes! Rammelaars! Die eerste keer bezat je baby ieder stuk babyspeelgoed op aard. Nu weet je dat je kind zich net zo goed vermaakt met Tupperware-bakken stapelen, boeken uit de kast trekken en blauwe bessen platdrukken in het tapijt. Het favoriete speelgoed van de tweede is waarschijnlijk een leeg waterflesje.

4. Continu bezorgd zijn over voeding

Je baby voeden is behoorlijk belangrijk, dus logisch dat dat bij de eerste het grootste deel van je hersencapaciteit in beslag nam. De eerste keer ben je ondanks die gezellige spekarmpjes de hele tijd bang dat je kind niet genoeg voeding krijgt. De tweede keer weet je dat zolang je baby aankomt het wel goed zit.

LEES OOK: 8 dingen die je jezelf moet afvragen voor je besluit voor een tweede kind te gaan

5. Je baby op de precieze bedtijd naar bed brengen

Zorgen dat je om 18:45 uur thuis bent zodat de baby om 19:18 slaapt is lang niet altijd te doen als je een ouder kind hebt met verplichtingen, behoefte aan avondeten en een ouder die hem instopt. Bovendien is er af en toe ook wel eens een familiefeestje dat later eindigt dan 19:00. Zolang geen baby z’n hoofd eraf krijst, is de moeder van twee ontspannen over bedtijd.

6. Bulten en blauwe plekken

Of je nou wil of niet; klein leed als schrammen, schaafwonden en blauwe plekken gaan ongetwijfeld gebeuren. Om te voorkomen dat je per dag meerdere mini-hartaanvallen krijgt, weet de moeder van twee daar geen big deal te maken. Hoofden worden gestoten en knieën schaven, maar de tranen zijn meestal van korte duur. Met icepacks en vrolijke pleisters kom je een heel eind.

7. De baby die iets van de vloer eet

Die kleine kruiper die een chipje van gisteravond onder de bank vandaan vist en in z’n mond stopt is voor jou geen reden meer tot paniek. Je bent allang blij dat ‘ie eet!

8. Iedere avond in bad

Ja, dat gaat dus gewoon niet gebeuren. Heeft niemand tijd voor.

9. Ieder moment koesteren

Vrouwen die voor de eerste keer moeder zijn, worden vaak geplaagd door het gevoel dat ze ieder moment ten volste moeten meemaken en koesteren. Gevolg: je voelt je rot omdat je je helemaal niet ieder moment van de dag zo gelukzalig voelt. De wetenschap dat niet ieder moment van het moeder zijn even magisch is, zorgt er voor dat je juist een stuk makkelijker kan genieten.

10. Stress over mijlpalen

Iedere baby kruipt, staat, loopt en praat in z’n eigen ritme. Het heeft dus precies nul zin om te kijken naar wat andere baby’s doen. Ze zijn allemaal anders en uniek. Voor je het weet rennen en schreeuwen ze rond als losgelopen apen en zou je wensen dat ze nog zou (non)-verbaal zouden zijn als in hun babytijd (grapje) (soort van).

Dit is het ideale moment om voor een tweede kind te gaan volgens onderzoekers

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Huffington Post

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
10 dingen waar vrouwen die voor de tweede keer moeder worden zich niet meer druk om maken
Sluiten