De baby 8 jul 2018 Marleen Staal

Waarom ‘tummy time’ belangrijk is voor je baby volgens deze kinderarts

Voor de gezondheid van je baby is het beter om hem of haar op de rug te laten slapen. Als jouw schone slapertje de leeftijd heeft bereikt waarop hij of zij kan omdraaien, dan kun je beginnen met ‘tummy time’. Het helpt je kindje bij de ontwikkeling van de spieren.

Het is algemeen bekend dat het voor jouw kleintje het beste is om hem of haar op de rug te laten slapen. Soms heb je er eigenwijze baby’s tussen zitten die al vroeg beginnen met draaien. En daar kun je gebruik van maken door te beginnen met het zogenaamde tummy time. Een methode waarbij je de baby gecontroleerd kennis laat maken met de wereld te ontdekken vanaf zijn buik.

LEES OOK: Deze 6 dingen leert je baby van het knuffelen met zijn knuffelbeer

Waarom ‘tummy time’

Joanne Cox, een kinderarts van het Children’s Hospital Boston vertelt dat tummy time helpt om de spieren in de rug, armen, benen en nek sterker te maken. “Dit helpt niet alleen het hoofdje en torso zelfstandig te controleren, maar zorgt er ook voor dat de skills om te kunnen rollen en zitten verder worden ontwikkeld.”

Hoewel het belangrijk is en blijft om tijdens dutjes je baby op de rug te leggen, is het goed om tummy time langzaam te oefenen op de momenten dat je baby wakker is.

Onderzoek toont zelfs aan dat een gebrek aan tummy time ervoor zorgt dat je kleintje veel later pas begint met fysieke hoogtepuntjes, zoals het hoofdje optillen, naar dingen reiken en zitten.

Dus ook als je baby nog geen aanstalten maakt om zelfstandig te draaien, is het goed om wat tummy time momentjes op een dag te plannen.

Doe je regelmatig aan tummy time, dan zou dit er daarnaast ook voor kunnen zorgen dat je baby geen afgeplat hoofdje ontwikkeld. Iets dat sinds de aanbeveling baby’s op hun rug te laten slapen om wiegendood te voorkomen, steeds vaker gebeurd.

LEES OOK: Dit is waarom je baby met de kont omhoog slaapt

Zo begin je

Hoe je dat doet, tummy time? Neem kleine stapjes van steeds 30 seconden en werk toe naar een minuut per keer. Leg je baby op zijn of haar buikje neer (bijvoorbeeld op je schoot), zodat hij veilig in jouw armen vertrouwd raakt met deze nieuwe houding. Laat je niet afschrikken als je baby het in eerste instantie niet fijn lijkt te vinden. Het is een kwestie van wennen en naarmate hij of zij sterker wordt, voelt het comfortabeler.

Ook kun je tijdens het luier verschonen tummy time introduceren, mits je kleintje rustig is. Pas alleen op met de baby op het buikje te rollen als je hem of haar net hebt gevoed. De druk op de maag kan ervoor zorgen dat de baby kan spugen.

Naarmate je baby ouder wordt, kun je de tijd steeds meer oprekken tot maximaal 15 minuten per dag. Kan je kindje omrollen en zelfstandig lekker op zijn buikje spelen? Dan is dagelijkse tummy time inlassen niet meer nodig.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Parents

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom ‘tummy time’ belangrijk is voor je baby volgens deze kinderarts
Sluiten