De baby 28 nov 2018 Sterre Touw

Tummy-time is heel belangrijk voor je baby en dit is waarom

Wanneer je je baby op zijn buik legt, kan hij oefenen met het optillen van zijn hoofdje. Zo bereidt hij zich voor op het verkennen van de wereld. ”Tijdens tummy-time traint je baby zijn rug, armpjes en nek om kracht op te bouwen”, vertelt kinderarts Joanne Cox aan Fit Pregnancy. “Dit helpt bij verdere ontwikkeling, zoals draaien en zitten.”

Training

Het op zijn buik liggen helpt je baby ook om de zwakke plek op zijn achterhoofdje te versterken. Tummy-time is vooral heel goed voor baby’s met ‘draaihals’, een aandoening die ervoor zorgt dat het hoofdje niet vrij kan bewegen omdat de nekspier stijf en strak is. Wees niet ongerust als je baby aan het begin vaak moet huilen tijdens tummy-time. ”Het kost moeite voor de baby om het hoofdje op te tillen en dat is niet altijd leuk”, zegt kinderarts Ari Brown. ”Het is een training”.

LEES OOK: Column: Help, mijn baby is een buikslaper

Je kunt je baby natuurlijk helpen tijdens tummy-time. Bij twee weken oud begin je met korte sessies van 30 seconden tot een minuut. Als je baby begint te huilen of zijn hoofdje naar beneden brengt, probeer je het later nog eens. Bij twee maanden oud kun je dagelijks drie sessies van vijf minuten proberen, met minimaal een kwartiertje tummy-time per dag. Als je kindje, meestal bij zes maanden, kan rollen en veel op zijn buik ligt, kun je ermee stoppen. We geven je een paar tips om je baby te helpen met oefenen.

1. Ga op zijn hoogte zitten

Ga op de ooghoogte van je baby staan of zitten en praat of zing om je baby op te vrolijken

2. Wees een entertainer

Gebruik een speeltje of een spiegeltje om hem actief. Misschien is het leuk om een speciaal speeltje te gebruiken voor tijdens de tummy-time.

3. Maak het hem makkelijk

Je kunt een opgerolde handdoek of een voedingskussen onder de oksels stoppen om je baby een ​​beetje steun te geven, zodat hij makkelijker bij zijn speelgoed kan.

4. Zorg ervoor dat het een vast ritme wordt

Blijf je tummy-time vergeten? Probeer na elke luierwissel overdag je baby 30 seconden lang op zijn buik te leggen.

LEES OOK: Ontwikkeling van je baby: maand 2

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

Fit Pregnancy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Tummy-time is heel belangrijk voor je baby en dit is waarom
Sluiten