Wil je geen trauma overhouden aan je bevalling, dan is communicatie cruciaal

Bettina Neseker 14 mrt 2018 De mama

Bevallen is geen peulenschil (voor de meeste dan…). Tien tot twintig procent van alle vrouwen ervaart hun bevalling zelfs als traumatisch. Tweeduizend vrouwen werden ondervraagd over hun traumatische bevalling. Volgens de Nederlandse onderzoekers geeft bijna de helft van de ondervraagde aan dat ze vaak niet wisten waarom iets wel of niet werd gedaan; er was dus geen communicatie!  

Veel artsen focussen zich op het feit dat moeder en kind ongeschonden uit de bevalling komen. Daar ligt hun prioriteit, terwijl er echt wel een paar seconden zijn om te vertellen wat er gaat gebeuren. Het gevoel van ‘controle hebben’ noemen veel vrouwen als cruciaal tijdens een bevalling. Veel vrouwen vertelden tegen de onderzoekers dat er tijdens hun bevalling ‘van alles gebeurde’, maar dat niemand toelichting gaf. ‘Dat kan heel eenzaam en onaangenaam voelen’, aldus Claire Stramrood, in de Volkskrant. Zij is gynaecoloog in opleiding, en betrokken bij het onderzoek.

Vrijwillige keizersnee

Redacteur Anne van famme.nl was bij de traumatische bevalling van haar zus. Haar nichtje zat klem, liep blauw aan en Anne zag hoe de baby, met een heftige noodingreep, toch loskwam, en met spoed naar een kamertje ernaast gebracht werd. Daar werd  haar levenloze lijfje gereanimeerd. Gelukkig voor haar zus en nichtje is het uiteindelijk goed gekomen maar Anne zelf was daarna zo getraumatiseerd dat zij koos voor een vrijwillige keizersnee toen ze zelf een jaar later ging bevallen.

LEES OOK;  het hele verhaal van Anne waarom zij voor een vrijwillige keizersnee koos.

Control hebben

Het gevoel van ‘controle hebben’ noemen veel vrouwen als cruciaal tijdens een bevalling. Veel vrouwen zeiden dat er tijdens hun bevalling ‘van alles gebeurde maar dat niemand toelichting gaf’, wat uiteindelijk heeft geleid dat ze hun bevalling als traumatisch ervaren hebben. Dus niet het feit dat ze bijvoorbeeld ingeknipt zijn of er een vacuüm pomp aan te pas moest komen.

Wens vs realiteit

‘Een heel bevallingsplan van pagina’s lang waarin een vrouw schrijft hoe haar bevalling precies moet gaan verlopen is ook niet de oplossing, dat zal alleen maar voor teleurstellingen zorgen. Want een trauma ontstaat vaak door het verschil tussen de wens en de realiteit’, zegt Stramrood. ‘Wat wel een oplossing is, is een goede communicatie! Een verloskundige of arts die een vrouw uitleg geeft en keuzes. Van tevoren goed luisteren naar wensen en angsten, goed informeren en realistische verwachtingen scheppen. Dat zal heel wat trauma’s kunnen voorkomen’.

Volkskrant.nl

Reageer op artikel:
Wil je geen trauma overhouden aan je bevalling, dan is communicatie cruciaal
Sluiten