De baby 13 jun 2019 Rachelle Abbas

Een traphekje aanschaffen: op deze punten moet je letten

Traphekjes zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. De meeste traphekjes in de verkoop zeggen te voldoen aan de Europese veiligheidsnorm, maar dat wil nog niet zeggen dat ze allemaal even veilig zijn. Belangrijk dus om goed te checken of alle onderdelen functioneren.

Maar waar moet je dan precies op letten? Hoe weet je of je een traphek op de veilige manier kan gebruiken. Daarnaast zijn er ook heel wat verschillende soorten traphekjes, welke past het beste bij jou? Wij zetten alles voor je op een rijtje:

Welke soorten traphekjes zijn er?

Er bestaan verschillende soorten traphekjes. Goed om te kijken welk systeem het beste past bij jullie in huis. Dit zijn de verschillende soorten:

Vouwhekjes

Een vouwhekje is makkelijk te herkennen: deze schuif je namelijk in elkaar als een harmonica. Deze variant is ook verkrijgbaar bestaande uit een soort lamellen die over elkaar heen schuiven. Let wel: verwar dit traphekje niet met het onveilige harmonicarekje, daarbij schuiven de latjes kruislings over elkaar). Nieuwsgierige aagjes kunnen niet door deze hekjes heenkijken. Dit soort traphekje is als veiligste hekje uit de test van de Consumentenbond gekomen, er zijn namelijk geen onderdelen waar een kind op kan gaan staan of waar hij zich doorheen kan wringen. Bovendien heb je voor en achter het hekje geen ruimte nodig om het te kunnen openen. Ideaal als je daar ook geen ruimte voor zou hebben!

Spijlenhekjes

De meest gangbare hekjes zijn spijlen traphekjes. Deze kunnen van hout, metaal of kunststof zijn. De meeste spijlenhekjes openen aan de zijkant, maar er zijn ook hekjes die meer naar het midden opnenen. Bij dit hekje moet je wel voldoende ruimte rond het traphekje hebben om het te kunnen openen. Het is belangrijk dat er niet te veel ruimte tussen de spijlen zitten, zodat je kind zijn heup of hoofdje er doorheen kan wringen. Dat geldt ook voor de ruimte tussen de buitenste spijlen en de muur. Een gebalde volwassen vuist mag hier niet tussen passen, anders zou je kind er zijn hoofd tussen kunnen wringen.

Rolhekjes

Tegenwoordig zijn er ook oprolbare hekjes te koop. Ze nemen weinig ruimte in en zijn flexibel in te stellen, maar heel veilig zijn ze niet. Volgens de Consumentenbond kunnen baby’s het gaas zonder al te veel moeite omhoog en omlaag trekken, waardoor de belangrijkste functie van het hekje wegvalt.

Harmonicahekje

Dit traphekje ken je misschien nog van vroeger. Gelukkig zie je ze niet meer vaak in de winkel, maar tweedehands zijn ze nog veel te koop. Deze hekjes bestaan uit latjes die kruislings over elkaar zijn gemonteerd, en die je in elkaar schuift om het te openen. Dit soort hekjes zijn totaal niet stevig en heel gebruiksonvriendelijk. Er is te veel ruimte waar een baby zich doorheen kan wringen, er zijn uitsteeksels waar kinderen aan kunnen haken, noem maar op.

Lees ook: Zo help jij je baby leren lopen

Liever eentje tweedehands kopen? Let hier dan op:

Je kunt er ook voor kiezen om een traphekje tweedehands te scoren, het is dan wel belangrijk dat je niet gaat voor een harmonicarekje. Verder doe je er verstandig aan om het serienummer te vragen, zodat je zelf kunt kijken of het hekje nog aan de veiligheidseisen kan voldoen. Dat kun je al heel makkelijk doen door het serienummer op internet op te zoeken of door met de fabrikant te bellen. Het meest logische punt is misschien wel dat je moet kijken of alles nog werkt. Maar hoe doe je dat precies? Wij hebben een handige checklist gemaakt

Checklist: is het traphekje veilig?

Een traphekje is bedoeld om het risico op een val van de trap te verkleinen. De Consumentenbond adviseert om traphekjes op een aantal punten te controleren voor je het aan gaat schaffen:

1. Is het de juiste hoogte?

Om te voorkomen dat je kind zich over het hekje heen kan trekken, is het belang om te kijken of het rekje de juiste hoogte heeft. Dat doe je door te kijken of het punt waar je kind met zijn voet op het hekje kan staan (denk aan een dwarsbalk of een scharnier) en het hoogste punt van het hekje minimaal 65 cm hoog is. Is dat niet het geval? Dan is er een te groot risico dat je kind zich over het hekje heen kan trekken. VeiligheidNL adviseert zelfs een hoogte van 75 cm. Voor kinderen die langer dan gemiddeld zijn, zou 65 cm namelijk weer te laag zijn.

2. Check het slot

Het belangrijkste punt is misschien wel dat je het slot moet checken. Kun je het slot met één hand bedienen? Top. Als je bij het demonstratiemodel al merkt dat het slot niet goed werkt, kun je ervan uitgaan dat het slot nooit goed gaat werken. Controleer altijd of het hekje ook daadwerkelijk goed in het slot is gevallen, dat kun je doen door er bijvoorbeeld aan te schudden. Laat je ook niet misleiden als er staat dat er een automatisch slot is, check dat ook goed, bijvoorbeeld of het nog functioneert wanneer het hekje op een kier staat.

3. Niet te veel ruimte

We noemden het al even, maar het is belangrijk dat er niet te veel ruimte tussen de spijlen, onder of naast het hekje zit. Te veel ruimte kan ervoor zorgen dat je kind zijn heup of hoofdje er doorheen kan wringen. Je kunt dit testen door met een gebalde vuist te ‘passen’. Het zou niet mogen passen, is dat wel het geval, dan zou je kind zijn hoofd er tussen kunnen wringen. Voel ook even langs alle kanten van het rek of er geen scherpe en gevaarlijke randen te voelen zijn. Je wil natuurlijk niet dat je kind ergens achter blijft hangen, met alle gevolgen van dien.

4. Het hekje veilig gebruiken

Gebruik het hekje veilig, dat begint al bij het monteren. Houd de handleiding aan en zodra je merkt dat er onderdelen missen of iets is beschadigd, is het nodig om zo snel mogelijk een nieuw en origineel onderdeel toe te voegen. Gebruik het hekje verder waarvoor het bedoeld is. Houd er rekening mee dat een traphekje bedoeld is voor kinderen tot 2 jaar, vanaf die leeftijd zullen kinderen groter en vindingrijker worden en heeft het traphekje minder effect.

5. Zwarte lijst

Er bestaat ook een zogeheten zwarte lijst waar levensgevaarlijke traphekjes op staan. Deze lijst kun je dus ook checken voor je besluit een traphekje aan te schaffen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een traphekje aanschaffen: op deze punten moet je letten
Sluiten